Annons

Samråd och rabatt när Upplands-Brohus renoverar

Upplands-Bro Hyresgästföreningen och Upplands-Brohus har tecknat ett avtal om samråd vid upprustningar. Avtalet ger hyresgästerna flera nivåer att välja på och dessutom rabatt på eventuell hyreshöjning.

Ramavtalet om samråd och hyresgästinflytande ska ge hyresgäster möjligheter att påverka när husen byggs om och upprustas. Minst ett år i förväg ska hyresgäster och Hyresgästförening informeras om aktuella planer och minst åtta månader före planerad byggstart ska Upplands-Brohus hålla informationsmöte. Bolaget ska presentera en basnivå och en eller flera utökade nivåer och en uppskattad hyresnivå. ”En grundprincip skall vara varsamhet mot hus och hyresgäster” som det står i avtalet.

– Båda parter vill ha ett avtal för att ge hyresgästerna inflytande och ge de boende möjlighet att vara med och påverka. Det kan handla både om att en hyresgäst ska kunna göra tillval i sin lägenhet och om kollektiva tillval, säger Alexandra Dannelöv Karlin, teamledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåUpplands-Brohus höjer 0,65

Ann Hermansson Alm är ny vd i Upplands-Brohus och tar med sig erfarenheter från sina tidigare arbeten som vd på Karlskogahem och distriktschef på Öbo.

– I Upplands-Brohus har vi ett ganska stort underhållsbehov framför oss och då tycker vi att det är bra att ha ett avtal på pränt. Vi vet att när det ska göras åtgärder rör det om hos hyresgästerna. Då är det viktigt att ge gott om tid för samråd, säger hon.

Annons

I avtalet står att hyresgästerna vid behov ska erbjudas evakuering under upprustningen och att Upplands-Brohus står för merkostnader som till exempel flytt av el och bredband. Hyresgäster som flyttar tillbaka till lägenheten får rabatt på eventuell hyreshöjning.

Läs ocksåEnkät: Här är politikernas bostadslöften i Upplands-Bro

– Vi skulle helst se att det inte blev någon höjning, men nödvändigt underhåll behöver göras och då ger avtalet rabatt på hyreshöjningen under tre år. Första året är rabatten hälften av höjningen, sedan trappas det av med 30 respektive 20 procents rabatt, berättar Alexandra Dannelöv Karlin.

– När det gäller mer genomgripande upprustningar kan det leda till standardhöjning och därmed högre hyra. Syftet med en stege är att fasa in en höjning av hyran under en lägre tid, säger Ann Hermansson Alm.

Annons

Hyresgästföreningen i Stockholm har sedan tidigare tecknat ramavtal om samråd och inflytande vid upprustning med ett tio-tal bostadsbolag, både kommunala och privata. Enligt hyreslagen är det den enskilda hyresgästen som ska lämna sitt godkännande om hyresvärden vill göra förbättringar, i annat fall hyresnämnden. Först efter ombyggnaden sätts hyran, vanligtvis genom förhandling med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSå mycket kostar ditt nya badrum
Läs också Värden vann 99 av 100 upprustningar Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.