Annons

Så mycket kostar ditt nya badrum

Stockholm Bostadsbolagen i Stockholm ska renovera tusentals badrum de närmaste åren. För vissa hyresgäster innebär det ingen hyreshöjning. Andra får räkna med att betala nära en tusenlapp mer i månaden. Anette Snellman i Tumba fick nytt badrum för ett och ett halvt år sedan. Förutom stambyte fick hon kaklade väggar, ny plastmatta och uttag för tvättmaskin.– Först tyckte man 500 kronor i hyreshöjning lät mycket, men det var det värt, säger hon.

Upplands-Brohus sticker ut i Hem & Hyras granskning av bostadsbolagens badrumsavtal.  I stället för stambyte renoverar de rören, så kallad relining,  i övrigt fräschas bara väggar och golv upp med nytt kakel, klinker eller plastmatta. Å andra sidan höjs inte hyran.

Motsatsen är Sollentunahem som höjer hyran för en femrummare med över 900 kronor i månaden. Då byts hela badrummet samt stora delar av köket.
Hur stor hyreshöjningen blir beror på hur mycket standarden höjs, men också av hur bolagen väljer att finansiera renoveringen. Det är tydligt hos Ekeröbostäder som har valt att lägga majoriteten av kostnaden på kollektivet istället för på den enskilda hyresgästen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Georgios Tsiroyannis, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker att det viktigaste är att renoveringen håller hög kvalitet.
– Det är till exempel onödigt  med nytt kakel och målning om bolaget inte samtidigt byter stammar eller utför relining.

Annons

Anettes Snellmans renovering tog sex veckor men hon tycker att det flöt på ganska bra.
– Klart att det var rörigt, men man tog ju inte direkt hit besök under tiden.

Enkät om badrumsavtal tabell.pdfEnkät om badrumsavtal tabell.pdf

Annons
Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger" Elias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen Familjen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det sen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.