Annons

”Sänk kraven för att få hyra”

Nyheter Inkomstkraven måste förändras eller rentav slopas. Det anser Hyresgästföreningen efter Hem & Hyras granskning.

Var tredje kommunal värd nekar dig bostad om du har socialbidrag. Det visar Hem & Hyras uppmärksammande granskning. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder menar att många värdars krav för att få hyra är helt orimliga och att de utestänger stora grupper från att kunna efterfråga ett bra boende. Exempelvis ensamstående pensionärer och unga vuxna utan fast jobb. 

– De som äger sitt boende får en subvention i form av ett ränteavdrag. De som hyr kan få olika former av bidrag. Det är viktigt att bidraget räknas som en inkomst, säger Marie Linder.

Läs ocksåUppsalahem slopar inkomstkrav på hyresgäster

Hem & Hyras granskning visar också att flera bolag de senaste åren lättat på uthyrningskraven och flera allmännyttor svarar att det håller på att se över reglerna. Exempelvis sänktes inkomsttrösklarna i Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag efter valet 2014. Nu är de fyra kommunala bolagen i Göteborg på gång att slopa inkomstkraven.  

Annons

– I de kommuner som kraven sänkts ser man inte att fler inte betalar sin hyra, säger Marie Linder.

Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle tycker att inkomstkraven helt kan slopas. Johan Pelling, regionchef, anser att kraven är omoderna och liknar dem vid ett förmynderi. Han pekar också på att skillnaderna är stora mellan olika hyresvärdar. Medan kommunala Mimer i Västerås numera helt avskaffat inkomstkraven så kräver privata Rikshem att den bostadssökande ska ha 3,5 gånger hyran i lön.

Annons
Läs ocksåMycket kraftig ökning av sociala kontrakt

– Kommunpolitikerna borde se över kraven och reglerna. Även ensamstående och låginkomsttagare har rätt till en god bostad. Även de privata värdarna har ett socialt ansvar, säger Johan Pelling.

Läs också Kraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg Krav på blivande hyresgäster ska kartläggas av Boverket Allt fler tvingas bo trångt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.