HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Allt fler tvingas bo trångt

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Det ökade flyktingmottagandet börjar märkas hos de kommunala bolagen i regionen. Mer än var tredje har sett trångboddheten öka.

Gardinerna är fördragna och på tjocka mattor framför tv:n sitter två av paret Robley Hussein och Huseen Nuurs elva barn och tittar på tecknat. Balkongdörren står på glänt och släpper in eftermiddagssolen och suset från Norrby långgata. Möblerna i rummet är få.

– När vi ska sova får vi lägga ut madrasser på hela golvet, förklarar Robley Hussein.

Läs ocksåPsykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.

Hon och hennes man har många barn, elva totalt. Det finns få lägenheter som passar deras behov om man ska följa den trångboddhetsnorm som säger att alla barn ska ha var sitt rum. Familjen ser inga problem med att flera barn delar rum. Men den tvåa där de bor i dag är alldeles för liten.

– Vi får inte plats med några saker, barnen får inte ro att läsa läxor. Vi har svårt att passa tider på morgonen eftersom vi bara har ett badrum som alla vill använda, säger Robley.

Det här är ett exempel på den trångboddhet som blivit allt vanligare i regionen. När Hem & Hyra frågade om det ökade flyktingmottagandet hade påverkat bostadsbolagen uppgav var tredje värd i BohusÄlvsborg-Skaraborg att trångboddhet blivit vanligare. Totalt svarade 41 bolag på frågan. Många angav flera konsekvenser. En tredjedel svarade att de fått tidigarelägga byggplaner. Ett lika vanligt svar var att de kunnat hyra ut tidigare outhyrda lägenheter.

Annons
Läs ocksåCasper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemmaPappa Anders inne i sonen Casper Sördéns rum. "Det är frustrerande för vi vill ju att barnen ska kunna vara självgående. Att flytta är ett sätt att klippa navelsträngen", säger Anders.

Två värdar berättade att det ökade mottagandet av flyktingar gjort att de fått ändra sina uthyrningsregler, bland annat för att undvika trångboddhet. Ett av dem är AB Bostäder i Borås. Reglerna innebär det att det finns en gräns för hur många som får bo i en lägenhet. Av säkerhetsskäl och av omtanke med människorna som ska bo där, menar bolagets vd, Anders Thorén.

– Slitage och ökad vattenanvändning kan vi hantera. Det är den mänskliga aspekten vi bryr oss om, säger han.

Men reglerna innebär i praktiken att familjen på Norrby blir fast i sin tvåa, trots att de stått länge i kö. För varje lägenhet de söker får de veta att de är för många för att söka den. Nu säger bolagets vd att normerna måste ses över.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

– Det finns skäl att titta över detta, på grund av den här problematiken.

Annons

LÄS MER:

Tillåtet att bo många

Fakta: Så svarade värdarna

Hem & Hyra frågade de kommunala värdarna i BohusÄlvsborg-Skaraborg hur det ökade flyktingmottagandet, främt under hösten 2015, hade påverkat dem. Så här svarade de 41 värdar som deltog.  

(Det var möjligt att ge mer än ett svar)

Ökad trångboddhet – 16

Kunnat hyra ut det som stått tomt – 11

Inte märkt av något – 11

Byggplaner har tidigarelagts – 9

Vi har ändrat vår uthyrningspolicy – 2

Ökad förslitning av lägenheter – 1

Ökad handel med svartkontrakt – 1

Läs också Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena" Svenskarna flyttar mest i EU – bostadspolitiken gjorde ingen skillnad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.