Annons

Seminarium mot utanförskap

Linköping ​Vilka problem finns i området Skäggetorp och vad kan Linköpings kommun och andra aktörer göra för att minska dem? Det diskuterades vid ett seminarium som hölls i stadsdelen på fredagen.

​Seminariet leddes av nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog. Majoriteten av deltagarna var politiker och tjänstemän från Linköpings kommun, men det fanns också representanter från bland annat Östsam och Hyresgästföreningen.

Dagens första uppgift var att i mindre grupper komma fram till vilka som är den stora stadsdelens styrkor och svagheter. Det talades om ett levande centrum, mångfald och engagerade invånare, men också om arbetslöshet, utanförskap och kriminalitet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Linköping och Skäggetorp ingår tillsammans med sex andra kommuner i ett forskningsprojekt som handlar om att ta fram metoder för att mäta vilken ekonomisk betydelse det har att det finns bostadsområden där fler till exempel saknar arbete än i resten av kommunen. Och att ge ansvariga politiker och tjänstemän bättre underlag för att fatta olika beslut som berör stadsdelen. Bakom projektet står, förutom de båda nationalekonomerna, nätverket Healthy Cities som arbetar för folkhälsa och hållbar utveckling i medlemskommunerna.

– Vi fokuserar på problemen, men det är viktigt att se att varje område också har positiva sidor. Om man inte vet vilka problemen är så kan man inte heller göra någonting åt dem, sade Ingvar Nilsson.

Annons
Läs också Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 De kämpar i motvind för att bli fler Områden kan strykas från lista 25 000 steg för ett tryggare Ryd Allt färre brott i utsatta områden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.