HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

25 000 steg för ett tryggare Ryd

Linköping Hyresgäster känner sig mer otrygga än de som bor i villa eller bostadsrätt. Det visar en undersökning som Linköpings kommun låtit göra. Nu anlitas väktare för att öka tryggheten i tre stadsdelar. Hem & Hyra träffade dem under ett arbetspass i Ryd.

– Man hör ibland att det har varit bråk, men jag har aldrig sett någonting. Jag känner mig trygg.

Det säger Sermina Ramadoni som strosar genom bostadsområdet Ryd i höstsolen. Dottern Amelija Ramadoni är otålig. Hon drar mamma i handen och vill att promenaden ska fortsätta.

Läs ocksåDe tvingades skriva sig på fel adress - Skatteverket går emot sina egna reglerEn man i lila tröja utanför ett vitt hus. På trappan en bit bort står en kvinna och ser ut över trädgården.

Trots att Sermina själv inte har upplevt något obehagligt så är hon inte förvånad över att Ryd är ett av de områden i Linköping där invånarna känner sig mest otrygga, just eftersom det pratas så mycket om olika händelser.

– Jag tycker att det är jättebra att vi har fått väktare här.

Det var i våras som Linköpings kommun lät göra en trygghetsmätning i elva olika områden. Enkäten gick ut till 3 261 personer och 54 procent svarade. Mätningen visade att de flesta upplever Linköping som en trygg kommun att leva i. Men tre stadsdelar sticker ut: Ryd, Skäggetorp och centrum. Undersökningen visade också att personer som bor i hyreslägenhet känner sig mer otrygga än andra. Bland de saker som oroar mest finns alltifrån risken att bli överfallen och misshandlad till ungdomsgäng som bråkar och nedskräpning.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

– Det togs ett politiskt beslut att sätta in trygghetsväktare i de här områdena, berättar Henrik Bohman, säkerhetssamordnare på Linköpings kommun.

Sedan den 1 juni patrullerar därför väktare från Securitas i de tre stadsdelarna varje eftermiddag och kväll. När vi träffar Za-Za Mattsson, Johannes Huselius och Jimmy Karlsson i Ryd har dagens arbetspass precis börjat.

– Vi går, pratar med folk, går ännu mer. Tanken är framför allt att vi ska synas, säger Johannes Huselius.

Läs ocksåHuvudnycklar till 200 bostäder försvann: Lars-Birger fick vänta i månader på låsbyte

De jobbar elvatimmarpass och områdena är stora, både till invånarantal och yta. Uppåt 25 000 steg enligt stegräknaren är inte ovanligt under ett pass.

– Jag har varit uppe i 27 000 till och med, säger Za-Za Mattsson.

För att öka räckvidden planerar kommunen att förse väktarna med segways och cyklar.

Trots den oro som framkommer i undersökningen så är det sällan som trygghetsväktarna stöter på stök och bråk.

– Det har varit småsaker, som att ta fast panttjuvar, berättar Jimmy Karlsson.

Men alla uppskattar inte deras närvaro. Vid ett tillfälle då de besökte en ungdomsgård där ett gäng unga killar befann sig så fick de glåpord kastade efter sig.

– Jag tar det som ett bevis på att det vi gör behövs, säger Johannes Huselius.

Det finns hyresgäster som har kluvna känslor. Tomas Andersson är student och bor i Ryd sedan drygt fyra år tillbaka.

– För mig personligen ger det en säkerhetskänsla, men jag kan också tänka mig att det finns de som blir oroliga för att de tror att det har hänt något när de ser väktarna, säger han.

Tomas Andersson beskriver sitt område som lugnt och tror att den bild som målas upp i trygghetsmätningen bygger mycket på människors fördomar.

Tomas Andersson ser både för- och nackdelar med trygghetsväktarnas närvaro där han bor.

Henrik Bohman på Linköpings kommun tycker att resultatet är värdefullt.

– Trygghet är ju en känsla men något vi ändå måste ta på allvar, menar han.

Kommunen har avsatt pengar för trygghetsväktare året ut. Vad som händer sedan är ännu oklart.

– Helst skulle jag ju vilja att vi kunde ta bort dem, säger Henrik Bohman.

Henrik Bohman är säkerhetssamordnare på Linköpings kommun.
Fakta: Trygghetsmätningen

Undersökningen har genomförts av stiftelsen Tryggare Sverige på kommunens uppdrag. 32 olika indikatorer har räknats samman till ett trygghetsindex på skalan 0-6. Ju högre siffra desto större otrygghet.
Hela Linköping    1,47
Skäggetorp    2,53
Ryd    2,50
Centrum    2,13
Johannelund    1,50
Lambohov    1,38
Vreta kloster    1,38
Väst    1,34
Vårdnäs    1,25
Åkerbo    1,25
Berga    1,16
Landeryd    1,16

Fakta: Första stora mätningen
  • Det finns andra trygghetsmätningar, bland annat från Brå, men detta är första gången som det görs en så här omfattande undersökning i Linköping.
  • I fortsättningen ska en ny mätning göras vartannat år.
  • Kommunen har också beställt en fördjupad analys för att få svar på bland annat varför invånarna i Berga känner sig tryggare än de flesta andra i Linköping.
Fakta: Fler väktare i kommunen
  • Förutom trygghetsväktarna så anlitar Linköpings kommun även tre så kallade kommunväktare.
  • Kommunväktarnas primära arbetsuppgift är att rondera och kontrollera kommunala lokaler.
  • Sedan en tid tillbaka rycker de också ut som en extra resurs vid larm till räddningstjänsten. De är bilburna och har tillgång till brandsläckare och hjärtstartare.
Läs också Gudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt" Kastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.