HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Områden kan strykas från lista

Östergötland Polisen i Östergötland vill stryka Skäggetorp och Klockaretorpet från listan över landets utsatta områden. Orsaken är att läget i stadsdelarna har förbättrats. Samtidigt är frågan om det kommer ges ut någon ny liknande lista.
Foto: Jenny Knutsson
Stadsdelen Skäggetorp kan få lämna listan över särskilt utsatta områden, om kommunpolisen i Linköping får bestämma.

När polisen 2017 presenterade sin senaste lista över landets utsatta områden fanns fem stadsdelar med i Östergötland:  Klockaretorpet, Navestad och Hageby i Norrköping samt Skäggetorp i Linköping som särskilt utsatt område.

Men sedan dess har mycket hänt och som Hem & Hyra rapporterat om tidigare har brottsligheten gått ned i några av de utpekade områdena. När polisen nu håller på att ta fram en ny lägesbild över de utsatta områdena i landet vill de lokala kommunpoliserna stryka områden i både Linköping och Norrköping.

Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

— Jag tycker att Klockaretorpet ska tas bort från listan. Sedan kanske man kan fundera om något år om de andra två områdena vi har i Norrköping ska vara kvar. Vi har inte kommit lika långt där, men det är hyfsat lugnt där också. Det är lite stökigt i Navestad men vi behöver få fram en bättre lägesbild i Hageby, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Klockaretorpet var tidigare drabbat av exempelvis stenkastning, bilbränder och öppen narkotikaförsäljning. Men enligt polisen har stadsdelen blivit mycket lugnare och tryggare under de senaste två åren. Detta tack vare flera olika insatser tillsammans med kommunen, hyresvärdar och föreningar. Bland annat har centrumdelen byggts om, olika aktiviteter skapats och polis och väktare är mer närvarande.

– Det är ganska mycket som har hänt. Vi har försökt vara mer synliga och besökt skolan oftare och riktat in oss på några individer som varit mer tongivande. Det är många delar i det hela som gör att det är mycket lugnare i Klockaretorpet, säger kommunpolis Peter Johansson.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

I Linköping har Skäggetorp varit klassat som ett särskilt utsatt område. Men även här har situationen förbättrats de senaste åren, enligt polisen lokalt.

— Vi ser en positiv utveckling och Skäggetorp uppfyller inte längre de punkter som sattes för särskilt utsatta områden. Vi har områdespoliser på plats som fångar upp signaler och problem och försöker jobba operativt. Sedan har vi fortsatta utmaningar och vi har inte fått bukt med alla problemen, säger Sofia Hedberg, kommunpolis i Linköping.

Enligt polisen förekommer fortfarande problem med kriminella nätverk och narkotikahandel i Skäggetorp. Det behöver göras en bättre samordning av insatserna i stadsdelen, bland annat fånga upp ungdomar efter skoltid. Men polisen vill inte att stadsdelen ska finnas kvar på någon ny lista.

Läs ocksåHjältedådet: Lisas fest räddade grannar ur brinnande radhus

— Jag tycker inte att Skäggetorp ska vara kvar på någon lista. Jag tycker att vi ska jobba med problemen ändå utan några listor. Det kan finnas en poäng med listan för att man sätter fokus på området. Det gör att kommunen och andra får upp ögonen för de problem som finns där. Å andra sidan sätter det en olycklig stämpel på området som etsar sig fast och skrämmer bort verksamhet och människor från området. Så det är inte okomplicerat, säger kommunpolis Sofia Hedberg.

Men frågan är om det kommer att presenteras någon ny lista med landets utsatta områden. Alla polisområden har nyligen skickat in lägesrapporter till polisens nationella operativa avdelning, NOA, som är de som slutligen bestämmer vilka områden som ska klassas som utsatta. Hur den nya listan kommer att se ut är inte klart.

— Det är två år sedan den senaste listan gavs ut och man håller på att titta över hela konceptet. Den kommer inte att se likadan ut som den gjort tidigare, säger Angelica Vallgren, kommunikatör vid polisens nationella mediecenter.

Kommer man inte längre att lista vilka områden som är utsatta?

— Nej precis, det är just en av sakerna man håller på att titta över, säger Angelica Vallgren.

Fakta: Utsatta områden

Polisen använder begreppet ”utsatt område” för att beskriva stadsdelar med låg socioekonomisk status och där det finns en kriminell påverkan på lokalsamhället. De utsatta områdena kan delas in i tre kategorier: särskilt utsatta, utsatta och riskområden. 2017 fanns det totalt 61 stycken utsatta områden i landet. 

Särskilt utsatt område är ett område där polisen har svårt att fullfölja sina uppdrag, det finns hög koncentration av kriminella, parallella samhällsstrukturer, invånarna är obenägna att deltaga i rättsprocessen, etnisk segregation och övergrepp i rättssak är vanligare.

 

Läs också De blir hemlösa på nyårsafton - men har fått mat på bordet och el Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.