Annons

Allt färre brott i utsatta områden

Östergötland I Östergötlands två största utsatta områden anmäls allt färre brott. Desto fler sker i stället i centrum, visar Hem & Hyras granskning. Nu vill polisen ändra bilden av de utpekade förorterna.

Skäggetorp i Linköping samt Hageby, Navestad och Klockaretorpet i Norrköping. Det är fyra stadsdelar i Östergötland som hamnat på polisens lista över landets utsatta områden. Efter upploppen i Stockholmsförorten Husby har polisen sedan 2014 återkommande listat områden som har problem med utanförskap, otrygghet och påverkan av kriminella gäng.

– Det fanns en social oro 2013–2014 på flera platser runt om i landet. Men det är flera år sedan nu och i Skäggetorp ser det inte ut så längre, säger Sofia Hedberg, kommunpolis i Linköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan 2014 har antalet brottsanmälningar minskat i två av de största utsatta områdena i länet. I Skäggetorp, som pekats ut som ett särskilt utsatt område, har antalet anmälda brott minskat med 9 procent. Samma utveckling går att se i Hageby i Norrköping, där antalet brott sjunkit med 15 procent. I Klockaretorpet och Navestad har det däremot varit en ökning på 5 respektive 15 procent.

– Uppgången vi haft i Klockaretorpet beror på att vi slagit till mot narkotikahandeln som fanns där. De som sysslade med det visade då sitt missnöje genom att bränna ned en del bilar. Jag tycker att vi nu är på väg åt rätt håll. Det blir sakta men säkert bättre i de här områdena, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Det totala antalet anmälda brott i de fyra stadsdelarna är dock färre än vad som begås i centrum i Linköping eller Norrköping. 2017 anmäldes i Norrköpings centrum nästan dubbelt så många brott som i de fyra utsatta områdena tillsammans. I Norrköpings centrum har även antalet anmälda brott ökat med 22 procent sedan 2014.

Annons
Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

– Ökningen kan kopplas till att vi haft fokus på de här områdena och att de kriminella flyttar på sig. Vi håller på att titta på hur vi ska åtgärda situationen i centrum, förklarar Peter Johansson.

Att dra slutsatser av brottsstatistik är inte oproblematiskt. Det finns exempelvis mörkertal kring vilka brott som anmäls och viljan att anmäla varierar. Men enligt polisen ger sifforna ändå en tydlig indikation om utvecklingen.

– Vi tycker inte att Skäggetorp är särskilt utsatt. Problemen som finns där skiljer sig inte mot de vi möter i andra områden i Linköping, förklarar Sofia Hedberg.

Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

Enligt polisen är det en bättre samverkan med bland annat kommunen, fastighetsägare och föreningar som bidragit till den positiva utvecklingen. Allt från frivilliga som ordnar nattvandringar och nattfotboll till hyresvärdar som bygger om och förändrar utemiljöer.

Annons

– Vi har avstämningar varje vecka där vi tar tempen på hur det ser ut i området och om vi behöver vidta några åtgärder, säger Sofia Hedberg.

Men trots förbättringen är bilden av de aktuella områdena ofta negativ. Något som polisen vill försöka förändra.

– Vi håller på att ta fram en kommunikationsstrategi för hur vi ska förändra bilden av Klockaretorpet. Media är tyvärr rätt snabba på att skriva när det hänt något negativt från de här områdena. Ofta handlar det om en–två trappuppgångar som är stökiga, medan de som bor i området ofta trivs väldigt bra, förklarar Peter Johansson.

Läs också Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Villabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i Vivalla Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.