Annons

Sjubarnsfamilj förlorar sitt hem – granne klagade på barnens lek

Malmö Två domstolar har kommit fram till att ljudet av barnens lek inte är acceptabel. Efter att ha bott tio år i lägenheten kastas nu familjen på nio personer ut. "Barnen är rädda och jag kan inte längre sova på nätterna", säger pappan i familjen

Alla vägar att rädda lägenheten har stängts. Efter att ha bott tio år i fyran och stridit ett år i domstol för att få stanna kvar måste familjen på Rosengård nu lämna sitt hem.

–  De säger bara att vi måste ut. Vi har inget annat val. Vi har fått psykiska problem av det här och det är väldigt besvärligt. Barnen är rädda och jag kan inte längre sova på nätterna, säger pappan i familjen som tror att orsaken till klagomålen ligger i en personlig konflikt.

En kvinna, en numera utflyttad granne till familjen, har varit drivande  och klagat på ljud från barnfamiljen i lägenheten ovanför. Förra hösten kom det första bakslaget när värden Victoria Park sade upp familjens kontrakt. Kort därefter gav hyresnämnden grönt ljus att kasta ut familjen.

I Uppsala avgjordes nyligen ett liknande fall rörande grannar i ett hyreshus som störde sig på ljudet av en fyraåring som lekte. Men där gjorde hyresnämnden en annan bedömning och lät familjen bo kvar. Lekande barn är ett normalt inslag i flerfamiljshus, stod det i beslutet, och det får grannar acceptera även om det kan störa.

I Malmöfallet ansåg nämnden att det var ”uppenbart att en familj med sju barn tveklöst, liksom andra barnfamiljer, orsakar väldigt mycket ljud i form av såväl ordväxlingar och skrik som ljud från den verksamhet som förekommer hos en barnfamilj, eftersom något annat vore omöjligt”.

Barnet på bilden är inte samma som i texten.

Och: “För var och en som umgåtts med barn är det tydligt att barn både springer och är högljudda. Små barn kan förmås att lägga sig kl. 20.30 medan förhållandena är annorlunda med tonåringar. Det är inledningsvis hyresnämndens uppfattning att hyresgästerna i prövningslägenheten inte tycks inse det uppenbara i att en familj om nio personer med nödvändighet måste orsaka mycket ljud och oljud”.

Beslutet överklagades och nu har Svea hovrätt sagt sitt; sjubarnsfamiljen måste flytta. Domstolen menar att de två vittnena, far och dotter i lägenheten under, har varit trovärdiga och att Victoria Parks arbete med dämpa ljudet pekar åt samma håll. Enligt domstolen ses ljuden av barnens lek som bevis på misskötsel. Familjen får tre månader på sig att flytta och beslutet kan inte överklagas.

– Vi har inte hittat någonstans att bo än. Vi behöver hjälp med det här, att hitta en ny lägenhet. Vi ringer runt varje dag och försöker hitta en lösning, säger pappan i familjen.

Han berättar att Malmö stads socialtjänst har tagit kontakt och erbjudit familjen hjälp, om de inte skulle lyckas lösa bostadssituationen på egen hand.

– Vi försöker hela tiden och bara väntar, säger pappan.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningens Malmökontor.

Hyresgästföreningen har hjälpt familjen i rätten och förgäves försökt rädda hyreskontraktet, och pekat på att störningsrapporterna inte har skrivits kvällstid.

– Delar jag rättens bedömning? Nej. Jag tycker inte att de har tagit upp allt, de har gått på grannens  vittnesmål och inte diskuterat klockslagen i störningsrapporterna. Det finns ingen objektiv bevisning att det skulle förekomma ljud efter klockan åtta, säger Josephine Stensson, föreningens jurist.

Vad betyder det här för andra trångbodda barnfamiljer?

– Jag är bekymrad för barnfamiljer som bor i hyresrätt. Man kan se det som att stora barnfamiljer inte får bo i flerfamiljshus. Var ska de då ta vägen? Alla har inte råd att bo i villa eller radhus. Ska det räcka med att en granne anser att det är störande ljud? Risken är att man får lämna om man hamnar i konflikt med en granne.

Herrgården i Malmö, stadsdelen med flest trångbodda i staden.

Nio personer i en fyra räknas som trångbodda. I Skåne finns 9000 sådana barnfamiljer, varav 5 500 som bor i hyresrätt. Det visar en färsk kartläggning utförd av Region Skåne. Forskare vid Malmö universitet granskar just nu hur levnadsvillkoren egentligen ser ut för de som bor trångt i staden, resultatet ska presenteras framåt sommaren.

Men vad som går att slå fast redan nu är att en familj på nio personer kommer ha svårt att hitta en ny hyresrätt i Malmö genom den kommunala bostadskön. Det visar Boplats Syds statistik. Sett till de flesta värdars krav krävs det en sexrummare. De senaste två åren har det endast förmedlats nitton lägenheter i den storleken i Malmö. Och kötiden är lång.

Hovrätten skriver att man har beaktat FN:s konvention om barns rättigheter i beslutet om sjubarnsfamiljen, men att skälen anses vara tillräckligt starka för att familjen ändå ska kastas ut. Viktoria Parks områdeschef i Malmö, Evert Rydell, kommenterar via mejl Svea utgången av rättsfallet:

”Det är naturligtvis en mycket beklaglig situation för familjen ifråga. Vi är en hyresvärd med stort fokus på våra hyresgäster och vi har tidigare gjort flera olika insatser för att lösa situationen. Domstolsbeslutet ger oss rätt i vår bedömning om att avflytt var rätt beslut”.

Fakta: Trångboddhet

Det finns flera definitioner av trångboddhet, så kallade trångboddhetsnormer.

Norm 2 definierar ett hushåll som trångbott om det finns fler än två boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade. Ensamboende räknas enligt denna norm inte som trångbodda oavsett antal rum. Trångboddhetsnorm 2 tillkom under 1960-talet.

Norm 3 definierar ett hushåll som trångbott om det finns fler än en boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade. Sammanboende delar dock sovrum, medan varje barn ska ha ett eget rum för att hushållet inte ska räknas som trångbott. Enligt denna norm, som infördes 1974, räknas fler som trångbodda jämfört med definitionen enligt norm 2.

Källa: SCB

Fakta: Viktoria Parks regler

”Du är skyldig att visa hänsyn gentemot dina grannar. Undvik störningar som höga skrik, hög musik och liknande. Det är extra viktigt mellan kl. 22.00 – 07.00. Tala om för dina grannar om och när du ska ha fest. Håll bostadsområdet rent och fint. Det gäller både i lägenheten och gemensamma utrymmen”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.