Annons

Hyresnämnden: lekande barn stör granne för mycket

Malmö En kvinna i huset på Rosengård irriterar sig på ljud från grannbarnen. Nu har Victoria Park fått klartecken att kasta ut sjubarnsfamiljen. “Vi kommer att överklaga till Svea hovrätt“, säger Hyresgästföreningens jurist Josephine Stensson.

Familjen: mamma, pappa och sju barn mellan fyra och 14 år. De tycker att de lever ett helt normalt liv i hyresrätten på Rosengård. Barnen lägger sig tidigt och är i skolan eller förskolan fram till eftermiddagen. Så har de beskrivit sitt liv för hyresnämnden.

Men kvinnan som bor under familjens lägenhet har sedan något år tillbaka klagat. I extremfallen låter det som en “jordbävning” från bostaden ovanför, tycker hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Barnet på bilden är inte samma som i texten.

Fastighetsägaren Victoria Park sade upp barnfamiljens hyreskontrakt tidigare i år, efter klagomålen. Kopplat till vittnesmålet från den missnöjda kvinnan finns även 16 störningsrapporter. Majoriteten är skrivna under dagtid och utan anmärkningar om oljud.

Nu har hyresnämnden i Malmö tittat på fallet och gör samma bedömning som Victoria Park; sjubarnsfamiljen kan inte bo kvar. Nämnden anser det bevisat att familjen har orsakat oväsen och menar att föräldrarna inte gjort något för att begränsa det.

Annons

Så här står det i domen: “Enligt hyresnämnden är det uppenbart att en familj med sju barn tveklöst, liksom andra barnfamiljer, orsakar väldigt mycket ljud i form av såväl ordväxlingar och skrik som ljud från den verksamhet som förekommer hos en barnfamilj, eftersom något annat vore omöjligt “.

Läs ocksåLekande barn inte skäl till klagomål

Och: “För var och en som umgåtts med barn är det tydligt att barn både springer och är högljudda. Små barn kan förmås att lägga sig kl. 20.30 medan förhållandena är annorlunda med tonåringar. Det är inledningsvis hyresnämndens uppfattning att hyresgästerna i prövningslägenheten inte tycks inse det uppenbara i att en familj om nio personer med nödvändighet måste orsaka mycket ljud och oljud”.

Josephine Stensson är familjens jurist från Hyresgästföreningen. Hon är inte nöjd med hyresnämndens beslut, ser brister i bevisningen och poängterar att det bara är en enda person i huset som har klagat.

Vi kommer att överklaga till Svea hovrätt. De har utgått från att ljud från barn alltid är en störning. De har inte gått in på vilka ljud det är som är acceptabla, det finns brister i störningsrapporterna och en konflikt med klaganden, säger hon.

Annons

Pappan i sjubarnsfamiljen säger till Hem & Hyra att de tänker fortsätta kämpa för sin bostad.

– Ja, vi har barn. Men vi har inte gjort något fel eller skapat problem. Vi tänker överklaga för vi har ingen annan lägenhet och vi vill gärna behålla den. Men vi behöver hjälp, säger han.

Fakta: Fakta: Victoria Parks regler

Så här står det på hyresvärdens hemsida:

”Du är skyldig att visa hänsyn gentemot dina grannar. Undvik störningar som höga skrik, hög musik och liknande. Det är extra viktigt mellan kl. 22.00 – 07.00. Tala om för dina grannar om och när du ska ha fest. Håll bostadsområdet rent och fint. Det gäller både i lägenheten och gemensamma utrymmen”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.