HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fyraåringen leker ”för högt” – familjen fick kontraktet uppsagt

Nyheter Springande barnafötter, dunsar från tappade leksaker och kulor som rullar över golvet. Ljuden från den morgonpigge fyraåringen störde grannarna till den grad att värden rev upp kontraktet. Nu räddas familjen av hyresnämnden.
Foto: Anne Johnson/Pexels

Hur högt får ett litet barn egentligen leka? Den frågan ställer sig flera grannar i ett hyreshus i Uppsala.

Sedan en tvåbarnsfamilj flyttade in för drygt två år sedan har kvinnan på våningen under börjat utveckla sömnproblem. Nästan varje morgon runt sextiden börjar barnfamiljens fyraårige son att leka – med dunsar, spring och leksaksljud som följd.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Barnets aktiviteter upplevs så störande att kvinnan flera gånger behövt sova på annan plats för att få lugn och ro. Hon uppger också att det ofta är svårt att titta på tv, då det smäller i taket.

Även andra grannar irriteras av ljuden – somliga till den grad att de funderar över att flytta. Enligt hyresvärden Stena fastigheter pågår störningarna alla dagar i veckan, med ”en intensitet som är utöver vad som är normalt” för en barnfamilj.

I somras fick värden nog och sa upp hyresavtalet, med motiveringen att småbarnsfamiljen brustit i sitt tillsynsansvar och inte hörsammat kraven på rättelse.

Läs ocksåDuschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor

Föräldrarna känner sig orättvist behandlade. Enligt dem agerar fyraåringen som vilket barn som helst. De anser sig dessutom redan ha vidtagit ”oproportionerliga” åtgärder för att minska eventuella störningar – bland annat genom att ta bort fyraåringens träleksaker samt slutat att använda ”lära gå”-vagnen för sin 17 månader gamla bebis.

En anledning till att grannarna störts mer än vanligt på senaste kan också vara att coronapandemin tvingat familjen att tillbringa mer tid i lägenheten, resonerar pappan.

Nu har fallet med fyraåringens lek avgjorts i hyresnämnden. I sitt beslut skriver nämnden att lekande barn är ett normalt inslag i ett flerfamiljshus och att störningarna måste accepteras – även om de kan ha en skadlig hälsoeffekt i form av störd sömn.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.
Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är inte förvånad över hyresnämndens beslut.

Hyresnämnden understryker också att störningarna inte skett kvälls- eller nattetid och att föräldrarna därför inte kan anses ha brustit i sitt ansvar. Barnfamiljen ska därför få bo kvar.

Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp var beslutet mer än väntat. Han har svårt att dra sig till minnes ett enda rättsfall där en familj vräkts enbart på grund av störningar från barnen.

– Även om det är fullt liv hela tiden ska det väldigt mycket till för att man ska behöva oroa sig över kontraktet.

Men var går egentligen gränsen?

– Som förälder har man en skyldighet att hålla ordning på sina barn. Om man har många barn, med ständigt oväsen och ingenting görs trots upprepade tillsägningar, då kan det eventuellt finnas en risk för kontraktet. Men det är ytterst tveksamt.

Grannar har helt enkelt inte så mycket att säga till om?

– Besittningsskyddet är starkt i Sverige och barn måste ju få låta när de leker. Det här handlar mycket om sunt förnuft. Även om du inte riskerar att förlora kontraktet riskerar du ju att få ett väldigt dåligt förhållande till grannarna om du inte har ordning på dina barn.

Finns det något annat man kan göra som granne om man störs?

– Ett alternativ kan vara att diskutera med värden om att ljudisolera. Det finns byggnormer för hur lyhört ett hus ska behöva vara. Då kan man göra en ljudmätning och se vilka behov som finns.

Läs också Attackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larm För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.