Annons

Skånes hyresgäster betalar värdarnas räntor

Skåne Upp till en tredjedel av hyran kan gå direkt ner i bankens fickor. När hyresvärden tar banklån är det indirekt hyresgästerna som står för notan. Skillnaderna mellan de kommunala bostadsbolagen i Skåne är stora.
Foto: Anders Paulsson/TT grafik
Hörbybostäder toppar vår räntelista. Landskrona ligger i botten. Se hur mycket av din hyra som går till värdens räntekostnader.

Den som är satt i skuld är inte fri, brukar det heta. Därför är det extra skönt att bo i hyresrätt där man slipper ta dyra lån. Eller?

När bostadsbolagen lånar för att bygga nytt är det faktiskt hyresgästerna som får öppna plånboken, eftersom bostadsbolagens intäkter utgörs av just hyrorna. Men skillnaderna mellan bolagens räntekostnader är enorma i Skåne. Det visar Hem & Hyras granskning som bygger på siffror från Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Slår man ut räntekostnaderna på bostadshyresgästerna lägger en hyresgäst hos Hörbybostäder nära en tredjedel av hyran på räntekostnader. Det motsvarar 2 380 kronor av hyran för den som har en månadshyra på 7 500 kronor. Hos Burlövsbostäder handlar det om en tiondel av hyran eller 860 kronor för en snittlägenhet, medan hyresgästerna hos Landskronahem kommer riktigt lindrigt undan. Där går bara en hundradel av hyran till att betala hyresvärdens räntor. I praktiken är det en dryg femtiolapp.

LÄS MER: Dålig affär blev dyr läxa – nu får hyresgästen Alve betala

Annons
Mujo Mujanovic, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Det är bruksvärdet som ska avgöra storleken på din månadshyra och inget annat. Men drar räntorna iväg och bostadsbolagets ekonomi börjar bli sämre finns också risken att hyresvärden kräver en större hyreshöjning.
– Indirekt kan det ändå påverka hyrorna. Om ett bolag inte går bra, vad är det första man gör? Man vill höja intäkterna, det vill säga hyrorna, och sänka kostnaderna, säger Mujo Mujanovic, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

De stora skillnaderna mellan bolagen kan ha flera orsaker: vissa bostadsbolag är betydligt mer belånade än andra och en del bolag har troligtvis varit mer aktiva när de förhandlat om sina lån, tror Mujo Mujanovic.
– När jag ser siffrorna och skillnaderna hajar jag till över att det kan vara så extremt stora skillnader.

Mikael Forsberg, vd för Landskronahem.

Men situationen kan också förändras snabbt. Som i Landskrona. Försäljningen av 1 230 lägenheter gjorde att Landskronahem löste sina lån, vilket gav en tillfällig lättnad när det gäller just ränteutgifterna. I takt med att man bygger nytt kommer räntekostnaderna att stiga igen.
– Vår belåningsgrad har redan ökat och när vi bygger nytt och utvecklar till exempel Karlslundsområdet kommer det att märkas, säger Mikael Forsberg, vd för Landskronahem.

Annons

I Hörby gjorde det kommunala bostadsbolaget riktigt dåliga ränteaffärer. Läs mer om det här.

Läs ocksåVärdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna
Fakta: Landskronahems hyresgäster betalar minst
Företag Räntans del av din hyra Kronor/månadshyra på 7 500 kronor
Hörbybostäder 31,7% 2378
Ängelholmshem 21,1% 1583
Österlenhem 20,4% 1530
HFAB, Höör 17,9% 1343
Simrishamnsbostäder 14,6% 1095
Bromöllahem 14,5% 1088
Svedalahem 14,4% 1082
Trelleborgshem 14,2% 1067
Båstadshem 12,9% 968
EBO, Eslöv 11,7% 878
Burlövsbostäder 11,5% 860
Perstorpsbostäder 9,0% 675
Ystadbostäder 7,6% 571
Treklövern, Klippan 7,5% 563
Hässlehem 7,4% 555
ABK, Kristianstad 7,0% 525
KKB, Kävlinge 5,9% 443
Skurupshem 5,7% 426
Helsingborgshem 5,2% 390
Höganäshem 4,8% 360
Osbybostäder 4,7% 353
MKB, Malmö 4,4% 327
Svalövsbostäder 4,3% 323
LKF; Lund 3,9% 294
Vellingebostäder 3,7% 280
Göingehem 3,6% 270
Örkelljungabostäder 3,0% 225
Bjuvsbostäder 2,6% 195
Kvidingebyggen, Åstorp 1,6% 120
Landskronahem 0,7% 53
Fakta: Så gjorde vi
  • Siffrorna kommer från en sammanställning som Hyresgästföreningen gjort om kommunala bostadsbolags skulder och räntekostnader.
  • Utifrån det har vi räknat ut hur mycket räntekostnaden blir på en exempelhyra på 7 500 kronor.
  • Uträkningen bygger på bolagens hyresintäkter, både lokal- och lägenhetshyror.
  • Staffanstorp och Lomma saknar kommunala bostadsbolag.
  • Sjöbohem är inte med eftersom de i huvudsak har lokaler.
Läs också Khalid betalar hyra i två år för att täcka vd:ns månadslön Nästan varannan allmännytta-vd har miljonlön – se hela listan Hyresvärden räntekostnader - del av din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.