HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dålig affär blev dyr läxa – nu får Alve betala

Skåne Alve Nilssons hyresvärd Hörbybostäder gjorde riktigt dåliga ränteaffärer. Nu toppar Hörbybostäder Hem & Hyras skånska räntelista. "Jag tror inte hyresgäster tänker på vilka kostnader som bostadsbolagen har", säger Alve.
Foto: Petra Martinsson
Alve Nilsson är hyresgäst hos Hörbybostäder och förtroendevald i Hyresgästföreningen.

För sju-åtta år sedan beslutade Hörbybostäders dåvarande ledning att genomföra en ränteaffär som de hoppades skulle bli lyckosam. Det skulle stå dem dyrt.
– Det är lätt att vara efterklok, men med facit i hand var det inget bra beslut, säger Eva Lena Hellman, vd sedan två år på det kommunala bostadsbolaget.

Affären visade sig innebära att bolaget förbundit sig att under en lång tid betala räntor långt över rådande marknadsvärde. År 2018 tog Eva Lena Hellman därför beslutet att lösa situationen. Notan för att förtidsinlösa flera av de höga räntorna slutade på 5,4 miljoner kronor. Det betydde också att nästan en tredjedel av Alve Nilssons hyra gick till att betala de ökade räntekostnaderna. Något Alve inte är glad över, men förstående.
– I det långa loppet är det nog bra att de betalades av. Nu måste det bli bättre än det var innan.

Läs ocksåVärdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna

LÄS MER: Skånes hyresgäster betalar värdarnas räntor

Han är med Hyresgästföreningen och förhandlar hyrorna med värden. Under förhandlingarna handlar mycket om ekonomi så han är medveten om att lån kostar och är ett argument för hyreshöjningar.
– Jag tror inte hyresgäster tänker på vilka kostnader som bostadsbolagen har, de tänker mer på vilken hyra de har, säger Alve Nilsson.

Eva Hellman Persson, vd för Hörbybostäder.

De dåliga ränteaffärerna har inte direkt påverkat hyran, vad han vet. Och han hoppas att så aldrig blir fallet.
– Än så länge har jag en acceptabel hyra  men jag tål inte så mycket mer.
Har den ökade räntekostnaden påverkat hyresgästerna hyror?
– Jag kan säga så här, hade affären inte gjorts hade vi nu haft mer kapital i bolaget, säger vd Eva Hellman Persson.

Läs också Khalid betalar hyra i två år för att täcka vd:ns månadslön Nästan varannan allmännytta-vd har miljonlön – se hela listan Skånes hyresgäster betalar värdarnas räntor Hyresvärden räntekostnader - del av din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.