Skärpning av lagen om energideklarationer
En del av den föreslagna lagförändringen är en anpassning efter nya EU-direktiv, men flera av skärpningarna är unika för Sverige.
Ett av de nya kraven är att alla besiktningar ska göras på plats. Tidigare har många av dessa genomförts utan att företagen besökt husen.
Ett annat krav är att alla personer som genomför besiktningarna ska vara ackrediterade. Som det är nu räcker det att en person i företaget är ackrediterad, vilket betyder att personer som saknar rätt kompetens har kunnat genomföra besiktningarna.
I energideklarationen ska det framgå hur mycket värme och el som förbrukas i huset. Dessutom ska förslag på hur man ska kunna få ner förbrukningen stå med, men enligt en granskning gjord av Riksrevisionen saknas sådana förslag i hälften av deklarationerna.
– Vi har en önskan om att få lagen att fungera bättre. Bättre kompetens ska leda till att människor får fler och bättre råd om energieffektiviserande åtgärder, säger Per Högström på näringsdepartementet.
Tidigare har tillsynen varit tidskrävande eftersom det har kontrollerats om det sitter ett anslag i trapphuset på de hus som ska ha energideklarats. Lagförändringen kommer innebära att det räcker att husen kontrolleras i registret.
– Det krävs en bättre tillsyn för att få det här systemet att fungera, säger Per Högström.
Sedan årsskiftet 2008-2009 innebär lagen att det är obligatoriskt att alla flerbostadshus, lokaler och villor i landet energideklareras. Men bara 60 procent av flerfamiljshusen har trots det fått en energideklaration, enligt Boverket.
Karin Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningen, vill inte kommentera de föreslagna lagförändringarna innan Hyresgästföreningen lämnat ett remissvar. Men att den nuvarande lagstiftningen utreds ser hon som positivt.
– Utformningen av den så kallade ”lappen i trappen” fungerar inte så bra som det är i dag. Energideklarationerna är svåra att läsa och det kan vara svårt för våra medlemmar att se hur deras egna insatser kan påverka energiförbrukningen, säger Karin Lindeberg.
– Att man tidigare inte hunnit handlägga alla ärenden känns lite skevt. Regelverket behöver stramas upp och kontrollen måste bli bättre för att det ska kunna bli resultat.
Lagförändringen kommer att träda i kraft tidigast i vår.