Annons

Skiljemannens beslut: 5,8 procent i höjning för 14 500 hushåll hos privatvärdar i Stockholm

Stockholm Hyran för 14 500 hushåll hos privata hyresvärdar i Stockholms stad höjs i år med 5,8 procent. Detta efter rekommendation av en särskild skiljeman. "Det är en stor höjning som kommer att vara svintuff för många hushåll", säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm.
hyreshus i stockholm
Foto: Linda Dahlin
Tisdagens besked om hyreshöjningen hos privatvärdar i Stockholms stad blir det andra avgörandet av en särskild skiljeman i landet.

Höjningen gäller från första april i år.

– Det innebär att mycket retroaktivitet undviks. Många hyresavier har ju redan skickats ut. Utslaget på hela 2024 blir hyreshöjningen 4,35 procent, säger Kristoffer Burstedt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Är du nöjd?

– Absolut inte. Detta är en mycket stor höjning. Som vi tolkar det får vi betala ett högt pris för att slippa retroaktiv höjning från 1 januari.

Yrkade på 12 procent

I höstas krävde organisationen Fastighetsägarna i Stockholm, som representerar en del av de privata fastighetsägarna i huvudstaden, att hyrorna för 2024 skulle höjas med 12 procent med motiveringen att värdarnas kostnader har ökat rejält på grund av bland annat höga räntor, dyrare fjärrvärme och högre elkostnader.

Hyresgästföreningen sade nej till en så pass kraftig höjning.

När parterna efter tre månaders förhandling inte kommit överens begärde Fastighetsägarna strax före jul att förhandlingarna skulle avbrytas och att en särskild skiljeman skulle få i uppdrag att avgöra hur mycket de privatvärdar i Stockholms stad, som Fastighetsägarna företräder, ska få höja hyran.

HGF motsatte sig skiljemansavgörandet

Hyresgästföreningen å sin sida motsatte sig att hyreshöjningen skulle avgöras av en skiljeman och menade att Fastighetsägarna inte varit speciellt intresserade av att komma överens i traditionella hyresförhandlingar utan i stället väntat ut möjligheten att låta konflikten avgöras externt.

Annons

I slutet på januari utsågs Hyresnämnden i Stockholm det tidigare hyresrådet – och nämndens tidigare chef – Håkan Julius som skiljeman.

En vecka senare krävde Fastighetsägarna att Håkan Julius skulle bytas ut, bland annat med motiveringen att hans ”lämplighet starkt kan ifrågasättas” vilket illustrerar det höga tonläget i konflikten.

Men den begäran avslogs.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Andra avgörandet i landet

På tisdagseftermiddagen lämnade Håkan Julius över sin rekommendation till parterna.

– Vi ska under de närmaste veckorna skriva överenskommelse på varje fastighet. Även om vi inte vet den exakta fördelningen mellan fastigheterna kan man räkna med att det för de allra flesta av dem som berörs av beslutet blir det en höjning på 5,8 procent från första april, säger Kristoffer Burstedt.

– Detta kommer att vara svintungt för många hyresgäster. Vi hade hellre sett ett  annat beslut.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Även Nathalie Brard, chef för fastighetsmarknad vid Fastighetsägarna i Stockholm, är missnöjd med skiljemannens rekommendation.

Annons

– Vi yrkade på tolv procent och visade med hjälp av tunga ekonomiska underlag att vårt yrkande var relevant. Att skiljemannen då kom fram till 5,8 procent från första april – eller 4,35 procent på årsbasis – tycker vi är märkligt.

Vad leder detta till?

– Detta är ett hot mot hyresrättens framtid. När intäkter och kostnader inte går ihop – vilket är fallet nu – inser de allra flesta att det blir en ohållbar situation som kommer att få konsekvenser.

– Jag förstår att det är jättejobbigt för hushåll som har det tufft ekonomiskt. Men för dem måste det till andra skyddsåtgärder.

För drygt en vecka sedan rekommenderade den särskilda skiljeman som utsetts av Hyresnämnden i Göteborg och hyrorna i det privata bostadsbeståndet i rikets andra stad, som omfattas av rekommendationen, ska höjas med 5,3 procent för 2024.

Tisdagens rekommendation från särskild skiljeman i Stockholm är den första för 2024 års hyresförhandlingar i Stockholms län.

Fakta: Ny skiljeman kan avgöra hyror
  • Hyresvärdar som är medlemmar i branschorganisationen Sverige allmännytta kan vända sig till Hyresmarknadskommittén för att lösa tvister som är kopplade till hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
  • För privata hyresvärdar har det tidigare inte funnits någon liknande möjlighet.
  • Om förhandlingarna har strandat har hyresvärdarna i stället kunnat välja på att direktavisera eller vända sig till Hyresnämnden för att få igenom sitt krav. Nämnden har då fått göra en så kallad bruksvärdering av en lägenhet i taget.
  • Sedan ett par år tillbaka finns det en ny möjlighet att lösa hyresförhandlingar när privata värdar och Hyresgästföreningen inte kommer överens som i korthet ut på att hyresnämnden utser en skiljeman som kommer med en skriftlig rekommendation som hyresvärdarna och Hyresgästföreningen sedan godtar.
Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.