Annons

Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: ”Det kommer att bli jättetufft”

Helsingborg 4,95 procents höjning det första året, och 4,5 procent nästa år. Nu är hyrorna för Helsingborgshems hyresgäster under 2024 och 2025 klara. Därmed finns en uppgörelse för ett av de största kommunala bostadsbolagen. ”Det kommer att bli jättetufft”, säger hyresgästen och pensionären Marianne.
Foto: Gry Elleberg, Wikimedia Commons
4,95 procent första året (2024) och 4,5 procent andra året (2025). Så blir höjningen för Helsingborgshems hyresgäster - däribland Marianne Knutsson.

Det blir ett tvåårigt avtal för Helsingborgshems cirka 12 000 hyresgäster. Från och med första januari 2024 blir det en hyreshöjning på 4,95 procent, och vid samma datum 2025 höjs hyran med 4,5 procent. Detta gäller varmhyra, som de flesta hyresgäster har. Motsvarande höjningar för kallhyrorna är 3 respektive 2,55 procent.

Marianne Knutsson är förtroendevald i Hyresgästföreningen och hyresgäst hos Helsingborgshem. Hon säger att hon kommer att få det svårt ekonomiskt framöver. För henne innebär höjningen cirka 400 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kommer att bli jättetufft men som vanligt får man väl ta skeden i vacker hand och betala, säger hon.

Hennes trea kostar idag cirka 8 000 kronor i månaden och hennes pension ligger på cirka 15 000 kronor.

– Personligen kommer jag att klara detta dåligt. Mat för en vecka i månaden får väl gå bort. Jag tror att det är många som har samma situation, de flesta pensionärer har det inte fett idag, säger Marianne Knutsson.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Tidigare förhandlingar har strandat

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Helsingborgshem strandats de två senaste åren. Men båda parter har ändå utryckt en förhoppning om att kunna nå en överenskommelse för 2024 års hyror innan jul, och att inte behöva vända sig till Hyresmarknadskommittén.

Under måndagen kom också beskedet om en överenskommelse för 2024 och 2025.

Den närmast kommande höjningen på 4,95 procent kan jämföras med den höjning på 4,8 procent som blev 2023 års resultat.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyresgästföreningens förhandlare: ”Inte på något sätt roligt ”

Sofie Lindberg är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

– Det är inte på något sätt roligt att skriva under på ett avtal som innebär en hög hyresjustering. Vi vet ju att hyresgästernas situation är fortsatt tuff, säger hon.

Hon berättar att flera hyresgäster hört av sig och varit oroliga, efter att Helsingborgshem tidigare gått ut och berättat att de skulle behöva höja hyran med 8,8 procent för att få täckning för de ökade kostnaderna.

Överenskommelsen löper över två år, med en höjning 2024 och en annan 2025. ”Det absolut vanligaste” är annars överenskommelser som gäller ett år i taget, säger Sofie Lindberg. Vilken part som tagit initiativet till att det skulle bli en tvåårsuppgörelse kan hon inte säga, men hon tror att det finns fördelar både för fastighetsägaren och för hyresgästerna.

– Vi vill bidra till att hyresgästerna får en stabil hyresutveckling och framförhållning för att kunna planera sin hushållsekonomi. Vi vet ingenting om framtiden. Men man kan ju försöka förutse den sett till hur samhällsekonomin ser ut nästa år, säger Sofie Lindberg.

Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland.

Enligt Helsingborgshem har kostnaderna för el, värme, reparationer och underhåll ökat. Bostadsbolagets förhandlare Tor Berger säger att den första höjningen på 4,95 procent inte täcker dessa kostnader fullt ut, men att det är en fördel med att avtalet är på två år.

– Det är förvisso ytterligare lite lägre nästa år men det ger en långsiktighet och vi vet så att säga vad vi har, säger han.

Helsingborgshem kommer nu att hinna skicka ut hyresavier med de nya beloppen och ingen hyresgäst behöver därför betala retroaktiv hyra.

Annons

Tor Berger säger att Helsingborgshem inte ska dra ner på fastighetsunderhållet utan istället försöka spara pengar genom saker som energieffektivisering och mer anpassad sophämtning med färre onödiga tömningar.

Hyresgästen Marianne Knutsson förstår att bostadsbolagets kostnader ökar men tycker att Helsingborgshem borde ha hållit nere hyreshöjningen.

Var med och förhandlade

– Jag tycker att de borde ha förståelse för att hyresgäster har det svårt i dessa tider. Och maten blir inte billigare, snarare tvärtom.

Marianne Knutsson var själv med som förtroendevald och förhandlade med Helsingborgshem. Det var en tuff förhandling och ingen ville att den skulle stranda. Hon tycker det är okej att det blev ett tvåårs-avtal.

– Sen får vi hoppas att räntorna går ner och att 2026 års hyresöverenskommelse blir mycket lägre, säger hon.

Texten är uppdaterad klockan 16.22.

Fakta: Hyresutvecklingen för Helsingborgshem

2025 års hyra: 4,5 procent

2024 års hyra: 4,95 procent

2023 års hyra: 4,8 procent

2022 års hyra: 1,88 procent

2021 års hyra: 0,75 procent

2020 års hyra: 1,63 procent

2019 års hyra: 1,65 procent

Källa: Hem & Hyra

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén instiftades 1957 och prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta. Kommittén är partssammansatt, vilket innebär att ledamöterna kommer från Hyresgästföreningen respektive Sveriges Allmännytta. Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Källa: Hyresmarknadskommittén

Fakta: Yrkanden och uppgörelser i hela landet

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.