Annons

Slarvig hyresgäst får bo kvar

Nyheter ​Trots att hyresgästen under två och ett halvt års tid varit sen med hyran i stort sett varenda månad låter både hyresnämnden och hovrätten honom bo kvar.
Att låta bli eller konstant vara sen med att betala hyran brukar vara ett säkert sätt att bli av med hyreskontraktet. Men det finns undantag. En man som stod som innehavare till en mindre lägenhet i södra Stockholm fick kontraktet uppsagt. Hyresvärdens argument var dels att han regelmässigt varit sen med hyran, dels att han inte hade lägenheten som permanentbostad.  
I hyresnämnden försvarade sig mannen med att han behövde lägenheten som komplementbostad till boendet i Linköping. Han är egenföretagare och har kunder i Stockholm. Mellan två och fyra dagar i veckan är han i huvudstaden och då behöver han någonstans att bo. I dag är mannen folkbokförd på Stockholmsadressen. Att han varit sen med hyran beror bland annat på att han varit bortrest långa perioder. Mannen säger sig inte fått något av de kravbrev som mannen skickat.
 
Efter den redogörelsen i hyresnämnden drog värden tillbaka punkten att hyresgästen saknade behov av bostaden, men ansåg fortfarande att de sena hyresinbetalningarna var skäl nog att inte förlänga kontraktet.
Hyresnämnden ser allvarligt på att hyresgästen varit försumlig med hyran. Men att värden inte upplyst hyresgästen om att han kan bli av med sitt kontrakt är en förmildrande omständighet. Det är inte klarlagt att mannen fått kravbreven och sedan han fick uppsägningsbrevet har han skött hyresinbetalningarna klanderfritt.
Därför anser hyresnämnden att värden kan nöja sig med mannen som hyresgäst. Hovrätten gör nu samma bedömning och låter mannen ha kvar hyreskontraktet.
    

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Slarvig hyresgäst får bo kvar

Trollhättan ​Nyligen beslutade hyresnämnden att en hyresgäst som missat hyran får bo kvar i sin lägenhet i Trollhättan. – Obegripligt. Är det fritt fram att inte betala hyran nu, säger värdens ombud Lars Olsson.

Hyresgästen bor med sambo och ett barn i en trea hos privatvärden KB Gefion i Trollhättan. Tre gånger har bolaget sagt upp kontraktet eftersom man anser att hyran inte betalats i tid.
Parterna hade ett avtal om lägre hyra mot att hyresgästerna gjorde vissa inköp till fastigheten.

Under våren 2007 höll de inne drygt 3 500 kronor utan att kunna visa kvitto på inköp som gjorts. Värden sa då upp paret för första gången men de betalade innan tidsfristen gått ut.
När sedan hyrorna för juni och september 2008 uteblev blev hyresgästerna åter uppsagda. Två dagar innan uppsägningsdagen fick värden delar av skulden. Men enligt värden är hyresgästerna fortfarande skyldiga hela hyran för juni 2008 och mindre belopp av två senare hyror.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu gick frågan om förlängning av kontraktet för första gången till hyresnämnden för prövning.
Enligt nämndens bedömning är de sena inbetalningarna inte regelmässiga och kan bero på en otydlig överenskommelse om hur inköp ska kvittas mot hyran. Nämnden noterar att en av skulderna nu hunnit bli ett år och att värden inte skickat någon betalningspåminnelse om den.
Även om hyresgästen slarvat är det inte så allvarligt att hyresavtalet ska sägas upp enligt domen.

Lars Olsson på Fastighetsägarna är ombud för hyresvärden. Han tycker att domen saknar logik.
– Hyresgästen har inte betalat på ett helt år. Är detta en ny princip vi har att gå efter?
Han tycker inte att det finns några förmildrande omständigheter i det aktuella fallet. Och han tillbakavisar att värden struntat i att påminna hyresgästen.
– De har fått både skriftlig och muntlig påminnelse. Men hyresnämnden dömer som de vill.
Värden har beslutat att överklaga beslutet till Svea hovrätt.
– Det värsta som kan hända är att hovrätten fastställer domen. Då vet vi ju inte vad vi ska gå efter, säger Lars Olsson.

Annons
Läs också Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.