Annons

Sluga råttor invaderar Sverige – så bekämpas de med ny teknik

Västra Götaland De påminner om en giljotin, men är faktiskt skonsammare både för råttorna och miljön. Digitala fällor sätter stopp för skadedjuren, som kan bli stora som katter och som förökar sig i en rasande takt.
Foto: Anticimex
"Allt fler kommuner och fastighetsägare väljer smarta avloppsfällor för att bli av med råttproblemet", säger Håkan Rystrand, på Anticimex i region Väst.

Råttor trivs där det finns människor och i takt med att våra städer växer så blir råttorna fler. Ett enda råttpar ger upphov till 1 000 råttor på ett år. Därmed har även antalet råttsaneringar blivit fler. Under de senaste tio åren har de ökat i antal varje år. Men arbetet görs allt mer sällan med gift och traditionella slagfällor. En tredjedel av landets kommuner har gått över till digitala råttfällor.

Den nya sortens fällor finns i två varianter. Den ena placeras nere i avloppsrören. De har en sensor som känner av när en råtta kommer och då slår den till. 14 trubbiga spjut skjuts ut i cylindern och knäcker ryggen på råttan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det går på nolltid så den hinner inte känna någonting utan dör direkt och spolas sedan bort i avloppssystemet, säger Håkan Rystrand, leveranschef före region Väst på skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex.

De digitala avloppsfällorna sänks ner i en gatubrunn och dödar effektivt råttorna genom att 14 trubbiga piggar blixtsnabbt knäcker dess ryggrad.

Att råttliken genast forslas iväg i avloppsvattnet är bra av flera skäl. Dels blir de inte kvar och luktar illa. Dels gör deras omedelbara försvinnande att andra råttor inte skyr råttfällan framöver. Råttor är nämligen smarta djur som undviker att gå i sina olycksbröders fotspår.

Den andra fällsorten ser ut som ett litet elskåp och används ovan mark. De placeras inomhus, längs med husfasader, i parker eller på gårdar där man vet att råttorna brukar röra sig.

Annons
Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

Håkan Rystrand förklarar hur råttorna lockas in i fällan:

– Råttor är rädda för rovfåglar och springer därför hellre längs med en vägg än tar vägen tvärs över en gård. Det gör att de inte har något emot att springa in i en fälla som står utplacerad  längs med en vägg om de bara ser att det finns en öppning på andra sidan. Dessutom luktar fällorna gott, åtminstone för en råtta, säger han.

I digitala råttfällorna som placeras ovan mark dödas råttorna av en elstöt.

Väl inne i fällans cylinderformade rör dödas råttan av en elstöt.

– Sedan får den åka hiss upp i skåpet och tippas ner i en kompostpåse, som vi sen åker ut och tömmer, säger Håkan Rystrand.

Annons

De digitala råttfällorna är försedda med ett litet simkort som hela tiden skickar information till saneringsbolaget. På det viset kan bolaget följa när fällorna slår till, hur råttorna rör sig och när en population tycks vara på väga att minska.

– De digitala fällorna har effektiviserat vårt arbete och allt fler kommuner väljer att gå över till den här typen av råttbekämpning. Men även bostadsrättföreningar och kommunernas bostadsbolag väljer allt oftare digitala avloppsfällor för att bli av med sina råttproblem, säger Håkan Rystrand.

Läs ocksåVägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”Vägglöss fanns i alla lägenheter i trappuppgången utom två. Anticimex hade inga problem att lista ut varifrån ohyran spreds.
Fakta: Boråsfamiljen plågades av råttor i två år. Pappan - "Barnen vågade inte sova"

Abdrisaq Muse och hans familj terroriserades av råttor. Lägenheten ligger på Våglängdsgatan i Borås och hyresvärden är kommunala AB Bostäder.

Fakta: Kan bli 30 cm - plus svansen
  • Råttor kan klättra på insidan av ett lodrätt avloppsrör – flera våningar.
  • Råttor tar sig igenom hål som är cirka 2 centimeter.
  • Råttornas tänder växer hela tiden och de måste därför gnaga ner dem.
  • Råttor kan falla flera meter utan att skada sig.
  • Råttor är duktiga simmare och kan vara under vatten i fem minuter.
  • Råttor kan bli 30 centimeter långa, plus svansen.
Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.