Annons

Experten: Därför är råttorna inte rädda för oss

Östergötland Mata inte fåglarna och håll sop­kärlen stängda. Det är några råd till den som vill hålla råttorna borta, berättar experten Anna Whiflock.
Foto: Jakob Kindesjö
Anna Whiflock har erfarenhet av råttsaneringar hos Anticimex.

De senaste sju åren har antalet råttsaneringar i landet ökat med över 50 procent. Varför det ser ut så finns det olika teorier om.

– Vi har en ökad population generellt och jag tror man är mer medveten om problemet och mer mån om att göra ­något åt det. När det byggs mycket nytt så stör det även råttorna och de flyttar på sig, säger Anna Whiflock, servicechef på Anticimex i Norrköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad är första tecknet på att de finns i närheten?
– Många hör krafsandet på nätter och kvällar. En del ser spår, avföring oftast, eller att det har tuggats på något.

Annons

Vill de vara i bebodda lägenheter?
– Ja, de är inte rädda för oss på det ­sättet. Finns bara maten och skyddet är de nöjda. Ofta tar de sig in via avlopp­systemet och de är duktiga på att ­klättra. Jag har sanerat råttor i lägenheter på femte och sjätte våningen i ett hus.

Var håller de till?
– Inne i lägenheterna är det ofta vid rörgenomföringar som under diskb­änken i köket eller i badrummet. Avfallsutrymmen är väldigt vanligt men också parker, gårdar och uteplatser.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Hur lätt är de att bli av med?
– Så fort man märker av minsta lilla så bör man höra av sig. Desto lättare är det att få bort dem. Råttor har fobi för nya ­saker och då kan det dröja innan fällor får någon effekt. Det kan handla om allt från veckor till några månader att få bort alla.

Annons

Vad kan man göra som hyresgäst?
– Håll sopkärlen stängda, samla inte bråte på balkonger och uteplatser. Plocka undan mat och ha helst inte hund- och kattmat framme hela tiden. Mata inte fåglarna för det drar till sig råttor. I en del fågelmat finns även motgift mot de bekämpningsmedel som används.

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.