HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Småbarnspappan hade gängkontakter och pistol i garderoben – nu river värden hyreskontraktet

Göteborg Misstankar om folkbokföringsbrott ledde polisen till en tvåa i Göteborg. Bland babysaker hittades droger och en pistol, tillhörande pappan som har koppling till kriminella gäng. Avslöjandet fick värden att kontrollera hyreskontraktet – och inte heller där stod det rätt till.
Foto: Polisen
Vid husrannsakan hemma hos småbarnspappan fann polisen en fungerande pistol.

En fredagseftermiddag i maj står en polispatrull utanför en lägenhetsdörr i en Göteborgsförort. Inne i lägenheten bor ett par och deras bebis.

Kvinnan, i dryga 20-årsåldern, är egentligen skriven på en annan adress, det är i första hand därför polisen är här. De ska göra en husrannsakan eftersom polisen misstänker folkbokföringsbrott.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Men när poliserna söker igenom tvåan i jakt på bevis uppdagas även andra brott. I en garderob i sovrummet finner de bland annat en pistol i fickan på mannens arbetsbyxor.

Polisens bild på vapnet som det låg när det upptäcktes i fickan på arbetsbyxorna.

Utöver amningsersättning och babygröt hittar polisen i köket även tramadoltabletter, på köksfläkten och ovanpå mikron. Och i vardagsrummet, intill en lära-gå-stol och andra saker för småbarn, ligger mer tramadol fullt synligt på soffbordet. Totalt hittas ett 40-tal narkotikaklassade tabletter i lägenheten.

Båda föräldrarna grips. Pappan, en man i 30-årsåldern, är sedan tidigare känd av polisen. Han har kopplingar till högt uppsatta personer i ett kriminellt nätverk i Göteborg, vilket flera poliser senare ska vittna om i domstol.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Vittnesmålen baseras på telefontömning, spaning och andra iakttagelser. Tidigare denna vår har mannen flera gånger fastnat i nätet när polisen kontrollerat grovt kriminella personer som ägnar sig åt narkotikahantering och grova våldsbrott.

Annons

Han har också nyligen dömts för penningtvätt, till villkorlig dom och böter. Senare samma kväll, efter husrannsakan i mannens hem, gör polisen ett tillslag på hans jobb. Men där hittar de ingenting.

Tester ska senare visa att pistolen fungerar, och att den har ungefär hälften så stor kraft som den polisen använder i tjänsten. Mannen visar sig också ha spår av narkotika i blodet.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

I tingsrätten säger mannen att han inte visste om att pistolen låg i byxfickan, och att han inte har en aning om hur den hamnat där. Trots tydliga dna-spår nekar han till att den är hans. Han säger att han bodde i lägenheten med sin mamma först, men att han flyttade ut för flera år sedan och att byxorna måste ha hängt kvar sedan dess.

Numera delar syskonen på lägenheten, säger mannen. Viss tid har lägenheten även varit uthyrd till en annan person. I förhör förklarar mannen sin teori för polisen om varför någon av de andra som bott i lägenheten skulle ha gömt en pistol i hans byxor.

– Vi hade en bomb i svalen förut. Jag tror att det kan vara någon som vill skydda sig.

Pistolen är 16 cm lång och tillverkad i forna Jugoslavien, ursprungligen som tjänstevapen för krigsmakten och polisen där.

När polisen knackade på hade han själv nyligen flyttat tillbaka till lägenheten, tillsammans med sin flickvän och deras gemensamma lilla barn. Tabletterna använder han dagligen som smärtstillande, enligt egen uppgift i sviterna efter en trafikolycka. Men han har inte fått dem på recept, utan köper dem ”på gatan”.

Annons

Åklagaren vill från början att vapenbrottet ska bedömas som grovt, eftersom pistolen funnits i en kriminell miljö. Men tingsrätten tycker inte att polisens uppgifter är tillräckligt konkreta för att slå fast gängkopplingen. I stället döms mannen för vapenbrott av normalgraden, och ringa narkotikabrott. Domen blir fängelse i ett halvår.

Samtidigt börjar hyresvärden nysta i vem som egentligen står på lägenhetskontraktet. Det visar sig att det är mannens bror. Men enligt folkbokföringen har brodern utvandrat. Han säger själv att han jobbar utomlands och kommer hem någon gång i halvåret, en månad åt gången. I övrigt bor hans bror i lägenheten på egen hand.

Ett sådan upplägg accepterar inte hyresvärden. I maj 2021, ett år efter den inledande husrannsakan, beslutar hyresnämnden att ge hyresvärden grönt ljus att riva hyreskontraktet.

UPPDATERING: Beslutet överklagades till hovrätten. I november 2021 slog hovrätten dock fast att uppsägningen är korrekt, och att mannen omgående måste lämna lägenheten.

Läs också Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof" Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.