HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Smart mobilisering ger kraft i Högsbo

Göteborg En hyreshöjning på 38 procent har retat upp de boende på Spannlandsgatan i Högsbo. Sedan i maj kämpar de för att värden ska ändra sig. Läs hur du och dina grannar skapar tryck för förändring.
Folksamling utanför kvarterslokalen på Spannlandsgatan 12 i Högsbo.
Foto: Linn Bergbrant
Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson, närmast till vänster, har varit drivande i protesterna mot renoveringsvillkoren tillsammans med Lotta Klemensson, närmast den öppna dörren. Varje onsdagskväll samlar de grannarna till möte för att diskutera nästa steg.

– Vi gjorde en väldig tabbe. Det kan man ju lära ut. Vi förstod inte att det var ett avtal.

Det säger Eva-Britt Törnqvist, hyresgäst på Spannlandsgatan 12 i Högsbo. Hon och flera grannar satt med i den samrådsgrupp som under ett halvår diskuterade Familjebostäders kommande upprustning av huset och dess närmare 100 lägenheter.

Läs ocksåProtester inför upprustning i HögsboHyresgästerna Lotta Klemensson, Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson utanför huset som ska renoveras på Spannlandsgatan.

Som Eva-Britt minns det handlade samtalen mest om inredning och kakel för den som ville göra tillval i köket.

– På slutet kom det till dyra saker, ventilation och solceller på taket. Vem som ska betala det är egentligen den stora frågan. Vi var okunniga amatörer som de lätt kunde leda dit de ville. Vi var inte beredda på att det skulle bli så här hög höjning, säger hon självkritiskt.

Beskedet om 38 procents hyreshöjning kom som en kalldusch. Äldre grannar grät, berättar Eva-Britts make Ralf Berntsson. Själv blev han heligt förbannad.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

– Jag gick i taket över att det redan var klart. Så jag kallade till möte, här i lokalen. Jag tänkte att det kommer väl 7–8 personer. Det kom 35, säger han.

Så föddes Aktionsgruppen Spannlandsgatan. Sedan maj har gruppen samlat grannarna till möte varje onsdagskväll, med god uppslutning.

Medlemmarna har också skrivit flera debattartiklar, startat en öppen Facebook-grupp och formulerat ett upprop med krav på att förhandlingen ska rivas upp och göras om. 80 procent av de hushåll som ännu bor kvar har skrivit på. En tredjedel har redan flyttat.

Läs ocksåRenovering höjer hyror i Kungälv: "Blir alldeles för dyrt för mig"

– Jag tänker att det måste gå. Vi måste få rättvisa i det här. Man har varit med och protesterat en del i sina dagar. Och det här var inte rätt, säger Ralf.

Att en hyresvärd har ändrat sig har hänt förr. Det kanske mest kända exemplet i Västsverige är bostadsområdet Pennygången, ett stenkast från Spannlandsgatan. Här mobiliserade hyresgästerna med full kraft inför hotet om hyreshöjningar på 60 procent 2012. Efter en lång process valde värden Stena Fastigheter att backa och renovera på ett annat, billigare sätt.

Daniel Carlenfors var en av initiativtagarna till Pennygångens framtid, det nätverk som ledde protesterna.

– Organisering sker extremt sällan av sig själv. Man måste knuffa på. Folk ser inte sin egen makt, att man kan göra något själv. Och så tror man att man är ensam om att tycka något, vilket man nästan aldrig är, säger han.

Ibland är Hyresgästföreningen med från start. Men det är inte alltid självklart, tycker Daniel Carlenfors, själv lokalt förtroendevald i sitt bostadsområde. Det handlar om rätten att själv få förklara vad som är fel – att ”äga frågan”.

– Systemet är problemet, och Hyresgästföreningen är en del av systemet. Därför är det viktigt att först samla sig och sina grannar, för att sedan formulera sina krav.

Han önskar fler hyresgäster mod och ork att sätta press på sina hyresvärdar.

– Mörkertalet är ju stort. Överallt där det renoveras finns potential, det är alltid folk som drabbas. Det som syns är bara toppen på isberget.

Fakta: Checklista för kamp
 • Prata med grannarna. Knacka dörr. Kalla till ett första möte. Lappar i berörda trapphus duger fint.
 • Formulera gemensamt vad som är problemet, och vilket mål ni har.
 • Lyft konflikten. Kontakta värden och förklara varför den aktuella situationen inte är rimlig.
 • Inget gensvar? Fundera ut vilken hjälp ni behöver, och av vem.
 • Agera, helst så att det syns utåt. Ju fler som ser er kamp, till exempel i tidningen eller på torget, desto bättre.
 • Var aktiva i sociala medier. Sprid och dela digitalt.
Fakta: Tre framgångsfaktorer för lokal mobilisering
 1. Prata med dina grannar. Du är sällan ensam om att uppleva ett problem. Tillsammans blir ni starkare.
 2. Våga vara jobbig. Ni behöver lyfta konflikten, gentemot värden men kanske även omvärlden.
 3. Håll ångan uppe. Mata på med debattartiklar, manifestationer, namninsamlingar. Då glöms ni inte bort.
Fakta: Undvik fallgroparna
 • Splittring. I pressat läge är det lätt att bli osams. Fokusera på ert gemensamma mål och det ni ska göra.
 • För mycket prat. Allt ni pratar om ska leda till något ni gör. Annars blir det bara en diskussionsklubb.
 • För få drar för stort lass. Alla kan bidra med något. Men tillräckligt många måste orka satsa lite mer.
Fakta: Här satte de boende sitt kvarter på kartan
 • Pennygången, Högsbohöjd. Massiva protester mot hyreshöjningar vid renovering gav genklang i hela landet.
 • Hammarkullen. Kommunen tog över skandalhus sedan den lokala hyresgästföreningen drivit frågan hårt.
 • Rannebergen. Boende bidrog till att stoppa försäljning.
 • Kvarteret Vita Björn, Majorna.
 • Långströmsgatan, Hisingen.
Läs också Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Klimatskulden kan bli en hyreschock – därför vore det en katastrof

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.