HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatt kampvilja på Pennygången

Göteborg Verklig dialog, stopp för rivningskontrakten och en diskussion om hela områdets framtid. Det var kraven när hyresgästerna på Pennygången i Högsbohöjd hade stormöte.

Nätverket Pennygångens Framtid hade kallat till mötet på onsdagskvällen och även bjudit in Hyresgästföreningen.

Fastighetsägaren Stena har aviserat att renoveringarna av det första huset ska börja 1 september och nu ville Pennygångens Framtid göra en avstämning på hur man ska gå vidare. Hur ser hyresgästerna på situationen? Finns det kampvilja kvar eller har luften gått ur protesten?

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Att kämpaglöden inte falnat visade sig direkt. Ett 70-tal personer hade mött upp och trängdes i bostadsområdets hyresgästlokal. Frågorna och åsikterna var många och de mötesansvariga hade fullt sjå att hålla koll på talarlistan.

Efter att Stena backat från sina tidigare planer så tänker man nu börja processen med att göra enbart stamrenoveringar i ett av husen. Förhandlingarna om hyran i huset pågår fortfarande. Det är dock inget hinder för byggstarten, förklarade Hyresgästföreningens chefsförhandlare Pedram Kouchakpour.

– Men erat arbete här har tvingat tillbaka Stena till förhandlingsbordet. Det är en enorm skillnad på de hyresnivåer vi diskuterar nu och de som Stena krävde först, ni har lyckats trycka tillbaka dem och det kan ni vara stolta över, sade Pedram Kouchakpour.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

Som Stena förklarade i juni, är tanken att hyresgäster som vill fortsätta bo billigt ska ansöka om lägenheter i det första huset när det är färdigt. Beroende på söktrycket tänker Stena sedan göra ”minimirenoveringar” på ett eller flera hus till. Endast de 500 hyresgäster som har förstahandskontrakt kan dock söka, de 200 som flyttat in senare och har rivningskontrakt kommer inte att ha möjligheten.

När Stena anser att behovet av billiga lägenheter är tillgodosett ska resten av området renoveras på ett betydligt kostsammare vis, byggas ut och kanske även till viss del omvandlas till bostadsrätter.

De här planerna upprörde många på mötet. Flera uttryckte sin vilja att bo kvar där de bor, och fick applåder från resten av deltagarna. Många ansåg också att Stenas tillvägagångssätt med etapper är en fint för att få färre att engagera sig.

Läs ocksåPlanen för billig renovering havererade vid första försöket

Efter mötet var Malin Fricke från Pennygångens Framtid nöjd.

– Det var många positiva tankar och mycket kamplust, även hos de äldre. Vi har bjudit in Stenas ny vd Agneta Kores för att försöka få till en riktig dialog. Vi vill att Stena ska vara ärliga med vad de vill med hela Pennygången. Kommer man att bli utan bostad om man inte söker till det första huset? Dessutom måste de sluta med rivningskontrakten, säger Malin Fricke.

Läs också Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Renovering höjer hyror i Kungälv: "Blir alldeles för dyrt för mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.