Annons

Fortsatt kampvilja på Pennygången

Göteborg Verklig dialog, stopp för rivningskontrakten och en diskussion om hela områdets framtid. Det var kraven när hyresgästerna på Pennygången i Högsbohöjd hade stormöte.

Nätverket Pennygångens Framtid hade kallat till mötet på onsdagskvällen och även bjudit in Hyresgästföreningen.

Fastighetsägaren Stena har aviserat att renoveringarna av det första huset ska börja 1 september och nu ville Pennygångens Framtid göra en avstämning på hur man ska gå vidare. Hur ser hyresgästerna på situationen? Finns det kampvilja kvar eller har luften gått ur protesten?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att kämpaglöden inte falnat visade sig direkt. Ett 70-tal personer hade mött upp och trängdes i bostadsområdets hyresgästlokal. Frågorna och åsikterna var många och de mötesansvariga hade fullt sjå att hålla koll på talarlistan.

Efter att Stena backat från sina tidigare planer så tänker man nu börja processen med att göra enbart stamrenoveringar i ett av husen. Förhandlingarna om hyran i huset pågår fortfarande. Det är dock inget hinder för byggstarten, förklarade Hyresgästföreningens chefsförhandlare Pedram Kouchakpour.

– Men erat arbete här har tvingat tillbaka Stena till förhandlingsbordet. Det är en enorm skillnad på de hyresnivåer vi diskuterar nu och de som Stena krävde först, ni har lyckats trycka tillbaka dem och det kan ni vara stolta över, sade Pedram Kouchakpour.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Som Stena förklarade i juni, är tanken att hyresgäster som vill fortsätta bo billigt ska ansöka om lägenheter i det första huset när det är färdigt. Beroende på söktrycket tänker Stena sedan göra ”minimirenoveringar” på ett eller flera hus till. Endast de 500 hyresgäster som har förstahandskontrakt kan dock söka, de 200 som flyttat in senare och har rivningskontrakt kommer inte att ha möjligheten.

När Stena anser att behovet av billiga lägenheter är tillgodosett ska resten av området renoveras på ett betydligt kostsammare vis, byggas ut och kanske även till viss del omvandlas till bostadsrätter.

De här planerna upprörde många på mötet. Flera uttryckte sin vilja att bo kvar där de bor, och fick applåder från resten av deltagarna. Många ansåg också att Stenas tillvägagångssätt med etapper är en fint för att få färre att engagera sig.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Efter mötet var Malin Fricke från Pennygångens Framtid nöjd.

Annons

– Det var många positiva tankar och mycket kamplust, även hos de äldre. Vi har bjudit in Stenas ny vd Agneta Kores för att försöka få till en riktig dialog. Vi vill att Stena ska vara ärliga med vad de vill med hela Pennygången. Kommer man att bli utan bostad om man inte söker till det första huset? Dessutom måste de sluta med rivningskontrakten, säger Malin Fricke.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.