HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatt kampvilja på Pennygången

Göteborg Verklig dialog, stopp för rivningskontrakten och en diskussion om hela områdets framtid. Det var kraven när hyresgästerna på Pennygången i Högsbohöjd hade stormöte.

Nätverket Pennygångens Framtid hade kallat till mötet på onsdagskvällen och även bjudit in Hyresgästföreningen.

Fastighetsägaren Stena har aviserat att renoveringarna av det första huset ska börja 1 september och nu ville Pennygångens Framtid göra en avstämning på hur man ska gå vidare. Hur ser hyresgästerna på situationen? Finns det kampvilja kvar eller har luften gått ur protesten?

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Att kämpaglöden inte falnat visade sig direkt. Ett 70-tal personer hade mött upp och trängdes i bostadsområdets hyresgästlokal. Frågorna och åsikterna var många och de mötesansvariga hade fullt sjå att hålla koll på talarlistan.

Efter att Stena backat från sina tidigare planer så tänker man nu börja processen med att göra enbart stamrenoveringar i ett av husen. Förhandlingarna om hyran i huset pågår fortfarande. Det är dock inget hinder för byggstarten, förklarade Hyresgästföreningens chefsförhandlare Pedram Kouchakpour.

– Men erat arbete här har tvingat tillbaka Stena till förhandlingsbordet. Det är en enorm skillnad på de hyresnivåer vi diskuterar nu och de som Stena krävde först, ni har lyckats trycka tillbaka dem och det kan ni vara stolta över, sade Pedram Kouchakpour.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Som Stena förklarade i juni, är tanken att hyresgäster som vill fortsätta bo billigt ska ansöka om lägenheter i det första huset när det är färdigt. Beroende på söktrycket tänker Stena sedan göra ”minimirenoveringar” på ett eller flera hus till. Endast de 500 hyresgäster som har förstahandskontrakt kan dock söka, de 200 som flyttat in senare och har rivningskontrakt kommer inte att ha möjligheten.

När Stena anser att behovet av billiga lägenheter är tillgodosett ska resten av området renoveras på ett betydligt kostsammare vis, byggas ut och kanske även till viss del omvandlas till bostadsrätter.

De här planerna upprörde många på mötet. Flera uttryckte sin vilja att bo kvar där de bor, och fick applåder från resten av deltagarna. Många ansåg också att Stenas tillvägagångssätt med etapper är en fint för att få färre att engagera sig.

Läs ocksåPrivatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i GöteborgStena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

Efter mötet var Malin Fricke från Pennygångens Framtid nöjd.

– Det var många positiva tankar och mycket kamplust, även hos de äldre. Vi har bjudit in Stenas ny vd Agneta Kores för att försöka få till en riktig dialog. Vi vill att Stena ska vara ärliga med vad de vill med hela Pennygången. Kommer man att bli utan bostad om man inte söker till det första huset? Dessutom måste de sluta med rivningskontrakten, säger Malin Fricke.

Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.