HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Affären i Rannebergen tillfälligt stoppad

Göteborg Försäljningen av kommunala lägenheter till Victoria Park skickas tillbaka på ytterligare utredning. Det blev dramatik i Göteborgs kommunfullmäktige när en udda koalition från SD till FI fick Socialdemokraterna och alliansen att vika sig.

LÄS MER: Hyresgästföreningen Angered: ”Nu gäller det att ta vara på engagemanget”

Camilla Liljeblad, ordförande i Rannebergens lokala hyresgästförening, är hemma och sjuk. Men ändå glad.

Läs ocksåBöteshot från Victoria Park kan vara olagligt

– Jag åkte in till demonstrationen utanför fullmäktige igår och stod och frös. Men idag känns det bra, även om jag knappt kan prata. Det känns som om vi vunnit halva segern. Nu får vi mer tid att försöka påverka politikerna, säger hon.

Det var kommunalrådet Martin Wannholt (före detta M, numera Demokraterna) som låg bakom yrkandet att Framtiden-koncernens bytesaffär med Victoria Park skulle skickas på återremiss.

När yrkandet fick stöd av såväl Vägvalet och Sverigedemokraterna som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, räckte det för att nå över en tredjedel av rösterna och skicka ärendet på ytterligare utredning.

Läs ocksåBeslut om affär i Rannebergen skjuts upp

Martin Wannholt säger att han egentligen vill se att hela affären skrotas.

– Återremissen var det medel vi hade i det här läget. Nu får vi möjlighet att prata mer med alla parter och förhoppningsvis få stopp på det här. Det kändes i alla fall så igår, säger han.

I debatten pekade så skilda talare som Sanna Ghotbi (FI) och Lars Hansson (SD) på att de boende helt körts över. De ifrågasatte även rimligheten i att hyresgäster används som betalning.

Läs ocksåFullsatt protestmöte i Rannebergen

Martin Wannholt menar att själva bytesaffären är ekonomiskt dålig.

– Kommunen har lagt sig helt platt i det här. Priset är alldeles för lågt. Dessutom är hela affären onödig, säger Martin Wannholt.

Kommunen borde kunna sätta press på Victoria Park att antingen själva bygga på byggrätterna i Lövgärdet eller sälja dem till någon annan som vill bygga, menar han.

I beslutsunderlaget står det att transaktionen kräver ett beslut under 2017 för att bli av. Men trots det räknar inte Camilla Liljeblad i Rannebergen med att sista ordet är sagt. Nu kommer både hennes lokala hyresgästförening och Hyresgästföreningen Angered att sätta sig ner för att se hur de ska gå vidare.

– Vi har inte hunnit prata än. Men vi har ju åtminstone en bit in i januari på oss, vi får sätta igång på allvar igen efter jul och nyår. Vi har fått väldigt mycket stöd i det här, det är många som är med oss runtom i Göteborg. Vi kommer att fortsätta kämpa.

LÄS MER:

Hyresgästföreningen Angered: ”Nu gäller det att ta vara på engagemanget”

Kommunala lägenheter i Angered kan säljas till kritiserat bolag

”De ska få veta att vi finns” – hyresgästerna i Rannebergen mobiliserar

Läs också Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.