HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppgörelse i hamn kring Pennygången

Göteborg Efter år av oro har nu hyresgästerna på Pennygången fått besked. Renoveringen av husen kommer medföra en hyreshöjning på 14 procent – för alla.
På Pennygången finns drygt 700 lägenheter.

I april 2012 fick de boende på Pennygången chockbeskedet att hyrorna skulle höjas med över 60 procent. Nu, mer än två år senare, har Hyresgästföreningen enats med värden, Stena Fastigheter AB i Göteborg, om en betydligt lägre höjning. Men också en mindre omfattande renovering.

Carl Johan Bergström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, är nöjd.
– Det här är en bra uppgörelse. Det är en rimlig hyreshöjning och uppgörelsen omfattar hela Pennygången, säger han.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Men han är medveten om att Hyresgästföreningen inte kan ta åt sig hela äran.

– Nätverket Pennygångens framtid har gjort enormt mycket. Jag är övertygad om att vi inte varit där vi är idag om det inte varit för dem. Men bägge parter har behövts. De drog igång detta men jag tror Hyresgästföreningen behövdes för att få ett avslut.

Mattias Axelsson, idag ordförande i den lokala hyresgästföreningen i området, men också en tidigare kontaktperson för nätverket, tror att Hyresgästföreningen lärt sig mycket av Pennygången.

Läs ocksåSolgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för allaJan-Erik Svenningsson, ordförande i Tranemobostäder, Sandra Blom, uthyrare Annika Björklund Fagrell, vd, samt kommunpolis Erica Pettersson ser att deras samarbete ska göra bostadsområdet lugnare och tryggare framöver. "Det krävs att alla hjälps åt", säger Erica Pettersson.

– Framför allt tror jag att Hyresgästföreningen sett att det kan finnas en poäng i att ta strid.

Han påpekar att Stena Fastigheter inte hade behövt gå med på den här överenskommelsen, de hade inte behövt upphöra med rivningskontrakten. Rent juridiskt har de rätten på sin sida att genomföra renoveringarna som de själva önskat från början. Det fastställdes av en dom i Svea hovrätt. 

– Det har visat sig att strid och opinionsbildning har haft effekt.

Läs ocksåPlanen för billig renovering havererade vid första försöket

Fastighetschefen på Stena Fastigheter, Per Lindahl, tycker det är skönt att man nu kan gå vidare. 

– Vi är glada över att äntligen komma igång med renoveringen, vilket vi vet att många hyresgäster har väntat på. 

Varför har ni ändrat upplägg trots att ni fick rätt i Svea hovrätt att genomföra de renoveringar ni från början tänkt?

– Vi har hela tiden arbetat för att hitta en hållbar lösning både för våra hyresgäster och för våra fastigheter. I dialog med hyresgästerna har vi nu kommit fram till en lösning som båda parter är nöjda med.

Men än är sista ordet inte sagt. Mattias Axelsson påpekar att man har frågor kvar att diskutera. Jobbet inte är klart innan det är säkert att alla hyresgäster på Pennygången verkligen kommer att kunna bo kvar, något som varit nätverkets paroll. 

– Vi har kommit en väldigt bra bit på vägen. Det finns en trygghet i att veta vad som gäller. Ovissheten kan ibland vara värst.

Inte heller Carl Johan Bergström ser Pennygången som ett avslutat kapitel. 

– Vi kommer fortsätta att vara med och prata om hur området ska utvecklas, tillsammans med hyresgästerna. Men forhoppningsvis blir artiklarna om Pennygången mer positiva framöver. 

Läs också Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Renovering höjer hyror i Kungälv: "Blir alldeles för dyrt för mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.