HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allmännyttan köper slitet bostadsområde

Göteborg Kommunala Bostadsbolaget köper 890 lägenheter på Gropens gård och Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Prislappen är på närmare en halv miljard kronor.

Säljare är D. Carnegie & co, som ägt beståndet sedan 2011 via sitt dotterbolag Graflunds. Carnegie försökte tidigare i år sälja till ett nystartat privat bolag, men den affären gick i stöpet. När det kom till kritan visade det sig att den tilltänkte köparen inte kunde få fram de pengar som behövdes.

Nu blir det alltså allmännyttiga Bostadsbolaget som tar över istället. Prislappen ligger på 493 miljoner, en liknande prisnivå som i affären som gick i putten. Det innebär en vinst på 14 miljoner kronor för Carnegie.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Beståndet består av åtta höghus på Bredfjällsgatan och ett antal trevåningshus på Gropens gård, de flesta av dem mycket nedslitna. Graflunds har under åren fått mycket kritik för sitt sätt att sköta området, men har lovat att göra färdigt en pågående renovering nu under hösten oavsett försäljning.

Bostadsbolagets vd Kicki Björklund är nöjd med inköpet.

– Jag gläds oerhört mycket över detta. Det är en affär som kommer att gynna såväl boende som staden i sin helhet. Bostadsbolaget äger redan en stor andel hyresrätter i Hammarkullen och detta ger oss möjlighet att via ett helhetsgrepp satsa kraftfullt i området, säger Kicki Björklund i ett pressmeddelande.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Även Hyresrättsföreningen ser positivt på affären, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour.

– Det här är ett bestånd som har haft många olika hyresvärdar och ett bristande och allt mer eftersatt underhåll. Nu blir det blir ett mer långsiktigt ägande och det tror vi är bra för hyresgästerna, säger han.

Att det blir allmännyttan som kliver in och inte ytterligare ett privat bolag är inte den stora frågan, menar Pedram Kouchakpour. Det viktiga är att det är en ägare som är långsiktig och stabil.

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

– Bostadsbolaget är en aktör som både har styrkan och förvaltningskunskapen att ta hand om det här området på ett bra sätt. Vi är positiva till affären och tror att det här blir bra för alla, säger Pedram Kouchakpour.

LÄS MER:

Bostäder för en halv miljard säljs i Hammarkullen

Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av

Carnegie letar ny köpare i Hammarkullen

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.