Annons

Stångåstaden höjer hyrorna

Linköping Hyresgästerna hos länets största hyresvärd, Stångåstaden i Linköping, får en hyreshöjning på 0,9 procent 1 februari.
Foto: Jenny Knutsson
Stångåstadens hyresgäster får en hyreshöjning på 0,9 procent 1 februari.

Uppgörelsen mellan Stångåstaden och Hyresgästföreningen berör omkring 14 100 hyresgäster.

För andra året i rad har parterna valt att inte offentliggöra det ursprungliga kravet från bolagets sida förrän uppgörelsen är i hamn. Stångåstaden gick in i förhandlingen med ett yrkande på 1,3 procent.

Läs också

– Vi lämnade ett tydligt budskap, som vi gjort även på andra håll i landet, att vi förväntade oss ett lågt yrkande i år. De har räknat om sin budget flera gånger innan vi ens började förhandla, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

När ett bud väl kom var det försent att hinna komma överens om en höjning till 1 januari, därför höjs hyrorna först från februari. Utslaget på ett helt år blir det en höjning på 0,83 procent.

Annons

Stångåstaden och Hyresgästföreningen har tidigare haft svårt att komma överens om hyrorna och vid några tillfällen har Hyresmarknadskommittén fått bestämma höjningens storlek. Ylva Bohlin Lövgren anser att det faktum att man inte gått ut med kravet innan allt är klart har bidragit till ett bättre förhandlingsklimat och att det blivit lättare att komma överens. Samtidigt betonar hon att hyresgästernas synpunkter är viktiga inför en förhandling.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Och synpunkter kan de lämna ändå, för vi har informerat våra medlemmar om att det är en förhandling på gång. Men sådana synpunkter handlar oftast om hur saker och ting fungerar, inte om nivån på hyreshöjningen. För egentligen vill ju ingen ha någon höjning alls, säger hon.

Uppgörelsen betyder att en trea på 71 kvadratmeter som i dag har en hyra på 5 900 kronor i månaden blir 53 kronor dyrare. Bakom hyreshöjningen ligger bland annat ökade kostnader för fjärrvärme, fastighetsskötsel och nyanställningar med anledning av att Stångåstaden har flera nybyggnationsprojekt på gång.

Annons

”Vi är väldigt nöjda med förhandlingsklimatet och att ha träffat en konkurrenskraftig överenskommelse på rimlig nivå som samtidigt ger oss möjlighet att bibehålla en hög nivå på vårt underhåll och vår kundservice”, säger bolagets vd Fredrik Törnqvist i ett pressmeddelande.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt
Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den
Länkar

Stångåstaden höjer hyrorna

Linköping Hyresmarknadskommittén har sagt sitt. Hyrorna för Stångåstadens hyresgäster höjs med i genomsnitt 1,75 procent 1 mars.

Stångåstaden och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens om hur mycket hyrorna skulle höjas i år. Medan Stångåstaden höll fast vid sitt krav på 2,3 procent ansåg Hyresgästföreningen att det inte behövdes någon höjning alls.

– Vi har argumenterat för att det inte är nödvändigt att höja hyrorna även om kostnaderna ökar. Dels för att Stångåstaden har väldigt god ekonomi och dels för att hyresnivån redan är jämförelsevis hög, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Från föreningens sida har man också fört fram argumentet att lågkonjunkturen medför tuffare ekonomiska tider för många hyresgäster och att Stångåstaden bör ta hänsyn till det och hålla igen.

Stångåstaden har å sin sida framhållit att kostnaderna ökar, bland annat för fastighetsskötsel och värme, och att det därför är rimligt med en hyreshöjning.

Till sist valde Stångåstaden att stranda förhandlingen och överlämna ärendet till Hyresmarknadskommittén. Den överenskommelse som parterna nu har träffat bygger på kommitténs beslut och innebär att hyrorna höjs med 1,75 procent i genomsnitt 1 mars. Det innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 88 kronor dyrare. För lägenheter där hushållsel ingår blir höjningen högre, medan lägenheter med kallhyra får en lägre höjning.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Utslaget över hela året motsvarar höjningen 1,46 procent i snitt, vilket är lägst hittills för 2013 bland länets kommunägda bostadsbolag.

Annons

– Men även om vi lyckades begränsa höjningen så är det fortfarande många hyresgäster som kommer att känna av den. Varje krona är viktig, säger Benny Andersson.

Trots att resultatet ligger en bra bit över noll procent, som Hyresgästföreningen krävde, anser han att det var rätt att låta Hyresmarknadskommittén avgöra.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

– Jag tror inte att det hade varit möjligt att komma överens om en lägre nivå lokalt.

Stångåstadens vice vd Dan Stenberg skriver i ett pressmeddelande att han tycker att det känns bra att hyreshöjningen blir lägre än riksgenomsnittet.

”Även om vi inte nådde ända fram skapar detta utrymme för fortsatta satsningar på underhåll. Naturligtvis måste vi även fortsätta det interna effektiviseringsarbetet med att minska våra kostnader”, skriver han i pressmeddelandet.

Annons

Stångåstaden och Hyresgästföreningen har haft svårt att enas om hyrorna flera gånger de senaste åren. Hyresmarknadskommittén uppmanar i sitt beslut parterna att träffas under året för att försöka komma överens om hur kommande förhandlingar ska gå till. Kommittén erbjuder sig också att delta i sådana överläggningar.

– Vi har kommit överens med Stångåstaden om att träffas under våren, säger Benny Andersson.

Stångåstaden är Östergötlands största hyresvärd, med cirka 14 000 lägenheter.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.

Läs också Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Stångåstaden höjer hyrorna

Linköping Stångåstaden i Linköping höjer hyrorna med i genomsnitt 1,8 procent den 1 februari. Vissa lägenheter som väntar på underhåll slipper hyreshöjning.

​Kommunägda Stångåstaden hade begärt att få höja hyrorna med 2,4 procent. Att man får nöja sig med en lägre nivå innebär, enligt vd Hans Lander, att bolaget inte kan genomföra de underhållssatsningar man planerat fullt ut. Men pengarna ska ändå räcka till mer underhåll under 2011 än bolaget kunde utföra under förra året.

– Vi har stora underhållsbehov så det känns bra att vi kan höja nivån ytterligare, säger Hans Lander.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Vår ambition är att ha låga och jämna hyreshöjningar och det tycker jag att vi lever upp till med den här överenskommelsen.
Hyreshöjningen ser olika ut beroende på var, och hur, man bor.

– Om man har kallhyra och uppvärmning med direktverkande el blir hyreshöjningen 1,3 procent i stället, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

För lägenheter där hushållsel ingår i hyran blir höjningen två procent.

Annons
Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Ett antal lägenheter slipper hyreshöjning helt och hållet. Det gäller bland annat fem hus i Magistratshagen. Stångåstaden har för avsikt att göra en omfattande renovering av husen och vill inte lägga pengar på golv och tapeter som snart ändå ska bytas. Som kompensation höjs inte hyrorna i den här överenskommelsen.

Dessutom undantas ytterligare ett antal lägenheter, bland annat i Ekängen, från hyreshöjningen.

– Det handlar om lägenheter som redan i dag har så hög hyra att de är svåra att hyra ut, säger Benny Andersson.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Han konstaterar att höjningen på 1,8 procent är något lägre än genomsnittet i den här delen av landet, men att den säkert blir kännbar för många då hyrorna i Linköping redan ligger relativt högt.

Annons

En lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 90 kronor dyrare 1 februari.

Stångåstaden äger 14 500 lägenheter och är därmed länets största hyresvärd.

Läs också Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.