Annons

Starka känslor när ungas bostadsbrist debatterades

Malmö ​Allt fler unga saknar en egen bostad. Under måndagen släppte Hyresgästföreningen en rapport om ungas svåra bostadssituation. På kvällen samlades politiker, bostadsbolag och unga bostadssökande på Babel i Malmö för att diskutera vad man kan göra åt de tilltagande problemen.

​- Varför ska vi behöva vänta på att någon vill flytta in i Turning Torso? Bygg för fattiga studenter i stället, fräser en ung tjej i publiken.

Det är måndagskväll och de ungas bostadssituation diskuteras på Babel.  Julia Janiec, socialdemokraternas stabschef  har precis talat om vikten att skapa flyttkedjor, och att även dyra nybyggen som husen i Västra Hamnen i slutänden innebär att unga får bostad.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Studier av de flyttkedjorna visar att nästan alla slutar med att en ung person fick sitt första hyreskontrakt på Möllan, hävdar  hon.

De unga i publiken ser inte särskilt övertygade ut.

Egentligen är alla överens. Det behövs fler lägenheter i Malmö. Många fler. Men hur detta ska lösas råder det inte någon enighet om bland de närvarande politikerna.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Marie Granlund, socialdemokratisk riksdagsledamot talade sig varm för investeringsstöd till byggandet av hyresrätter. En tanke som avfärdades av Christine Jönsson, riksdagsledamot för Moderaterna.

– Den formen av stöd går bara till byggindustrin, menar hon.

Anneli Philipsson, kommunalråd för Vänsterpartiet efterlyste en tydligare styrning och lagstiftning för kommunerna att falla tillbaka på.

Annons
Läs ocksåLättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

– Detta är egentligen en statlig angelägenhet. Det skulle kunna skrivas in i sociallagstiftningen, allas rätt till en bostad.

Fredrik Fernqvist från Miljöpartiet tyckte dock att bostadsbyggandet främst är en prioriteringsfråga för kommunen:

– Malmös investeringsbudget är på två milliarder. I dag går det mesta till infrastruktursatsningar,  rondeller och vägar för dem som bor i villor lättare ska kunna köra in till stan, konstaterade han.

Lars Svensson (S), ordförande i styrelsen för MKB gick till hårt angrepp mot den borgerliga politiken.

– Man inför rotavdrag, men inte för hyresrätten, det som är den viktigaste upplåtelseformen för ungdomar.

Hans lösning på problemet var enkel.

– Det är hål i huvudet om vi inte bygger oss ut ur krisen.

Politikerna fick höra många personliga vittnesmål från unga som haft svårt att komma in på bostadsmarknaden. Ahmad Kadhem, 22 år, tvingades flytta hem till familjen igen efter ett andrahandskontrakt på ett studentrum i Lund.

Annons

– Visst, det är tryggt. Maten och tvätten sköter sig själv men den sociala biten blir lidande, suckade han.

Amanda Benavente, 26 , ensamstående mamma som studerar i Malmö berättade förtvivlad hur hon tvingats skicka hem sin 5-årige son till mormor i Linköping eftersom hon hela tiden flyttar runt mellan olika kortvariga andrahandskontrakt.

– Det går inte att flytta runt så mycket med ett barn, han måste byta dagis hela tiden. Det är  ingen trygghet för honom.

Boendeforskaren Sven Bergenstråhle som står bakom Hyresgästföreningens rapport tecknade under kvällen en dyster bild.

– Det går bakåt med snabba steg för de unga, allt färre får ett förstahandskontrakt och allt fler bor kvar hemma, konstaterade han.

För sex år sedan fanns ett underskott på 3 000 bostäder enligt rapporten. Nu bedömer Hyresgästföreningen att det skulle behövas åtminstone  9 000 nya bostäder för att råda bot på bostadsbristen bland unga. 

Läs också Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.