Annons

Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: ”På tok för högt”

Stockholm Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder kräver en hyreshöjning på 7,8 procent 2024. "På tok för högt", säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem. Hyresgästföreningen kontrar med ett motbud på 3,3 procent.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, tycker att Stockholmsbolagen kräver alldeles för mycket i hyreshöjning.

Årets hyresförhandlingar ser ut att bli minst lika laddade som förra året. En genomgång visar att hyresvärdarna kräver höga hyreshöjningar i årets förhandling. Gotlandshem krävde nyligen att få höja hyran med 17,53 procent. Samtidigt kräver Fastighetsägarna Stockholm 12 procent i höjning nästa år.

Nu har Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder med cirka 75 000 lägenheter kommit med sitt yrkande: 7,8 procent i hyreshöjning för 2024.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi tycker det är alldeles för högt. Efter en ganska lång tid med levnadskostnadskris så klarar inte hyresgästerna en sådan hyreshöjning, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem.

Högre hyreskrav förra året

Förra året yrkade de tre stora kommunala bostadsbolagen ursprungligen på nio procent i hyreshöjning i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Efter att parterna kört fast flera gånger så blev det Hyresmarknadskommittén, HMK, som fick bestämma hur mycket hyran skulle höjas, vilket landade på 4,45 procent i genomsnitt.

Annons

– 4,45 är den högsta höjningen på över 30 år, och det är inte så att vi får löneökningar som täcker upp. 7,8 procent är lägre än förra årets yrkande men fortfarande way to much. De allmännyttiga bolagen går väldigt bra, Stockholms stad har starka allmännyttor som har bra soliditet och gör bra vinster varje år, säger Jonas Larsson.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

”Vi hoppas på konstruktiva förhandlingar”

Han säger att trots att parterna ligger ganska långt i från varandra så känns det ändå som att de tre bostadsbolagen lyssnar på dem på ett annat sätt än förra året.

– Vi hoppas på fortsatt konstruktiva förhandlingar så att vi kan komma överens utan att behöva gå till Hyresmarknadskommittén.

Annons

Hem & Hyra har sökt Familjebostäder och Stockholmshem för en intervju. Familjebostäders kommunikationschef Lott Jansson återkommer med en skriftlig kommentar.

Läs ocksåKristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

”Vi har utgått från den modell som Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om. Det är viktigt för oss hitta en balans mellan de kraftiga kostnadsökningarna som bolaget drabbats av och hyresgästernas perspektiv. Vi förstår att det är ekonomiskt tufft även för många hyresgäster just nu. Vi kommenterar tyvärr inte ytterligare under pågående förhandling”.

Fakta: Här är årets alla yrkanden hittills

Läs också Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Rekordhyrorna 2024 – så slår prishöjningen mot hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.