Annons

Gotlandshems rekordkrav – vill höja hyran med 17,53 procent

Gotland Gotlandshem vill höja hyran med rekordhöga 17,53 procent för sina hyresgäster 2024. ”Vi behöver det för att täcka bolagets ökade kostnader”, hävdar Joakim Martell, bolagets vd. ”Inte klokt, det skulle vara en social katastrof”, är kommentaren från Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Kristina Wahlgren/Gotlandshem
Joakim Martell, vd på Gotlandshem vill höja hyran med 17:53 procent nästa år.

Nyligen kom beskedet att Fastighetsägarna Stockholm och Göteborg ville höja hyran med 12 procent 2024. Men nu meddelar alltså Gotlandshem att de vill höja hyran med ytterligare 5,53 procent nästa år.

Joakim Martell, bolagets vd, motiverar det höga kravet med att de behöver pengarna för att täcka kraftigt ökade kostnader för bland annat räntor, underhåll, värme och vatten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är mig veterligen rekord, det högsta vi har krävt, men vi behöver det. Bland annat är kostnaderna för vatten och fjärrvärme högre här än i resten av riket. Även byggkostnader blir högre på grund av att vi är en ö. säger han.

Skulle kravet bli verklighet skulle det innebära att en hyresgäst med en hyra på 10 000 kronor skulle få en höjning till 11 700 kronor.

–  Det är jättetråkigt men kostnaderna måste hanteras om hyresrätten ska finnas kvar. Frågan är ju vem som ska betala när kostnaderna ökar så här mycket. Jag tror de flesta klarar av det men inte alla, säger han.

Annons
Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

”Kan kräva mer än 17,53 procent av vissa”

Joakim Martell förklarar att bolaget vill höja 17,53 procent i snitt för bolagets 4 489 hyresrätter.

– Det kommer att bli krav på högre hyreshöjningar på vissa lägenheter och lägre än 17,53 procent på andra. Men jag vill inte säga hur spannet ser ut mellan det lägsta och högsta hyreskravet, säger han.

Vad händer nu?

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Nu ska vi förhandla med hyresgästföreningen och då kommer vi att väga in hyresgästernas intressen, bland att lönerna är låga löner på Gotland, det är jag beredd att ta hänsyn till i förhandlingarna, säger han.

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm är förvånad över Gotlandshems krav.

Annons

– Jag har aldrig sett ett högre yrkande från ett kommunalt bolag eller en privatvärd. Jag menar, 17,53 % är ju inte klokt. Det skulle vara en social katastrof. Ett allmännyttigt bolag kan väl inte vilja skicka sina hyresgäster ner i fattigdom?

Han har också svårt att tolka vad bolaget menar i sitt krav när de skriver att de ska ta hänsyn till lokala förutsättningar i förhandlingarna.

–De säger att de inte ännu tagit hänsyn till de lokala förutsättningarna, det ska göras sen. Men är det här ett yrkande då eller bara ett fiktivt räkneexempel?

Läs också Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.