HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stödverksamheten Klarbo i Falun hjälper flyktingungdomar

Falun Genom Klarbo får ensamkommande flyktingungdomar lära sig att ta hand om sig själva och förbereda sig för vuxenlivet.
Foto: Lotta Mattsson

I år har stödverksamheten Klarbo funnits i tio år. Det är en utslussningsverksamhet och sista steget innan ensamkommande flyktingungdomar ska kliva ut i verkligheten.

– Klarbo är en form av fortsättning på Kombo som är ett boende där ungdomarna bor tillsammans, säger Malin Persson, handledare Klarbo.

Stödverksamheten är till för flyktingungdomar som är mellan 18 och 21 år och har ett permanent uppehållstillstånd. För att få bo i en lägenhet behöver ungdomarna uppfylla vissa krav. De måste gå i skolan eller ha ett arbete. Även kunna ta hand om ett hushåll med allt vad det innebär.

De 16 lägenheter som ungdomarna bor i ägs av Kopparstaden. Det är inte ungdomarna som hyr lägenheterna utan det är socialförvaltningen som står på hyreskontraktet. Har ungdomarna skött sig och kan försörja sig när de är 21 år och Klarbo tar slut kan de få överta kontraktet av socialförvaltningen.

– Stödverksamheten fungerar jättebra. Ungdomarna är jätteduktiga, i princip helt självständiga. Ibland kan de behöva hjälp med att översätta någon räkning men det är sällan, säger Malin Persson.

Stödverksamheten har genom åren varit ett effektivt sätt att få ungdomar att gå i skolan eller arbeta. Enligt Amel Mujic, integrationssamordnade på Falu kommun, jobbar eller studerar nästintill 100 procent av ungdomarna.

– I vår kommer vi ha flera stycken ungdomar som har tar studenten, det känns jättekul och bra, säger Amel Mujic.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.