HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora affärer på gång i Dalarna – Hyresgästföreningen säger nej

Borlänge Tunabyggen i Borlänge planerar att sälja hyresrätter för 250 miljoner kronor. Och i Ludvika vill fyra politiska partier göra en utförsäljning värd cirka 500 miljoner.

Stora affärer som innebär att allmännyttiga hyreshus förvandlas till privatägda kan vara på gång i Dalarna.

Längst kommen i planeringen är Tunabyggen i Borlänge där styrelsen gett vd:n Jörgen Olsson i uppdrag att föreslå försäljningar värda 200-250 miljoner kronor. Detta i första hand för att bolaget behöver få loss kapital till stora investeringar.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrningAirbnb och pengar.

Vilka bostadsområden som diskuteras vill inte Tunabyggen avslöja i det här skedet.

– Vi gör inga ytterligare kommentarer under tiden som vi behandlar frågan, säger Jörgen Olsson.

Hur ser tidsplanen ut?

Läs ocksåPlaner på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

– Jag bedömer att vi kan lämna mer konkret information i januari-februari.

Hyresgästföreningen har inte heller fått någon information om vilka områden som diskuteras. Men generellt är de lokala företrädarna starka motståndare till utförsäljning av hyreslägenheter.

– Ja, vi är emot alla försäljningar. Man vet aldrig vilka privata värdar som kommer in i stället. Erfarenhetsmässigt vet vi att det oftast blir en försämring för hyresgästerna, säger Göran Tägström, ordförande för Hyresgästföreningen i Borlänge/Säter/Gagef.

Läs ocksåPippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet"

Samtidigt pågår det i Ludvika en politisk diskussion om kommunägda Ludvikahems starka ställning på orten med 3 350 lägenheter.

– Ludvikahem har inte monopol. Men det är inte långt därifrån. De privata har bara ett par hundra lägenheter, säger oppositionsrådet Håge Persson (M).

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och lokala Bopartiet tycker att bristen på konkurrens är osund och leder till att hyresgästerna tvingas betala onödigt höga hyror.

– Normalt är det allmännyttan som försöker hålla nere hyrorna. Men här i Ludvika är det tvärtom. Det är de små privata värdarna som anstränger sig för att hålla hyresnivån nere medan Ludvikahem drar i väg, säger Håge Persson.

De fyra oppositionspartierna föreslår inför kommunens budgetfullmäktige att Ludvikahem ska sälja av cirka hälften av sina lägenheter, alltså drygt 1 600. Vissa av dem som bostadsrätter.

I ett paket som även innefattar interna affärer med lokaler och anläggningar räknar partierna med att få in 500 miljoner att förstärka kommunens balansräkning med.

 

Läs också Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna" Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.