Annons

Stormöte om unga européers bostadsbrist

Nyheter Nästan hälften av alla européer i åldrarna 18 till 34 år bor hemma hos sina föräldrar. Därför är temat för årets internationella hyresgästdag bostadsbristen bland unga européer.– Det känns som en fråga olika länder kan mötas i, säger Magnus Hammar, generalsekreterare på IUT.
På måndag den 3 oktober möts 130 deltagare från 25 länder, IUT-medlemmar och parlamentariker, i regionhuset i Bryssel. Det är internationella hyresgästdagen och det långsiktiga målet är att lösa bostadsbristen för unga européer.
 
Magnus Hammar, utredare på Hyresgästföreningen och generalsekreterare på IUT, ska åka ner tillsammans med ett tjugotal andra från Hyresgästföreningen. Han har tidigare uttryckt att det varit svårt att mötas i vissa bostadsfrågor på grund av de stora skillnader som finns medlemsländerna emellan. Årets ämne tror han kan föra länderna samman.
 
– Det har varit lätt att skapa intresse kring detta. Och det finns en hel del siffror och statistik att bygga diskussionerna på. I hela Europa stannar unga hemma hos sina föräldrar, och andelen ökar för varje år, säger Magnus Hammar.
 
I de nordiska länderna flyttar folk vanligtvis hemifrån ganska tidigt, i 20 till 21-årsåldern. Människor i medelhavsländerna och östra europa stannar i större utsträckning hemma till över 30 års ålder.
 
– Här saknas det ju också billiga bostäder för unga, så det handlar mycket om en kulturell skillnad. Ungdomar i de nordiska länderna vill flytta hemifrån till varje pris, säger Magnus Hammar.
 
I östra Europa finns det knappt några hyresbostäder kvar sedan muren föll och omfattande privatiseringar genomfördes. I Ungern, Polen och Bulgarien finns bara två till fem procent av hyresrätterna kvar, resten är privatiserat. Även kring Medelhavet är det mesta privatiserat. Dessa ägarlägenheter är så dyra och bankerna kräver sådana säkerheter att ungdomar inte kan flytta till dem. Detta leder i sin tur till att studieresultaten går ner på grund av att familjerna är så trångbodda.
 
– Det är svårt att få till en förändring i bostadspolitik på kort tid. Det är en väldig koloss som kan ta tio år att vända rätt. Men nu kan vi se hur det långsamt börjar vända i de här länderna, säger Magnus Hammar.
 
Det budskap han hoppas ska nå fram till de övriga ländernas representanter är hur viktigt det är att bygga fler hyresrätter till rimliga priser, som ungdomar kan ha råd med.
 
– Förhoppningen är att det ska bli en fortsatt diskussion efter mötet, i kommuner och där beslutsfattarna sitter, säger Magnus Hammar.
 
Fotnot: IUT står för International union of tenants, eller Internationella hyresgästföreningen. De har anordnat internationella hyresgästdagen sedan slutet av 1980-talet, då de tog över arrangemanget från FN. Hyresgästdagen infaller alltid den första måndagen i oktober.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.