HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Storsatsning ska göra Järva tryggt och trivsamt

Stockholm Härliga Husby, trivsamma Tensta och rofyllda Rinkeby. Är det så det kommer att heta om 10-15 år? Det hoppas Svenska Bostäder och Stockholms stad som på onsdagen presenterade en rekordstor satsning på de sex stadsdelarna kring Järvafältet.- I framtiden ska det kännas roligt att flytta hit, säger Göran Wendel, vd för Svenska Bostäder.

Så är det inte alltid i dag tycker de 60 000 människor som bor i miljonprogrammets områden i Järva: Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta.

I en undersökning nyligen svarade var fjärde att de var missnöjda med sitt boende. En annan undersökning från i fjol visade att många tycker att det känns otryggt. Brottsligheten är också högre än i andra bostadsområden. Därför ska miljöerna i dessa områden förändras så att de blir tryggare och trivsammare.

Läs ocksåVälkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

– Det handlar inte minst om den yttre miljön. Mörka och slitna trapphus, gårdar, loftgångar och parkeringar måste förändras med belysning och ombyggnader, berättar Göran Wendel.

Man vill också skapa gröna privata gårdar i varje kvarter.

– Inom miljonprogrammet finns inga privata zoner och det vill folk gärna ha. Därför är också en idé att göra om loft-gångarna till inglasade balkonger, säger Göran Wendel.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Det kan även bli tal om att riva hus för att kunna förändra bostadsmiljön.

– Den är för stereotyp i dag. Vi vill ha en mer blandad bebyggelse, exempelvis fler småhus. Och det vill merparten av de boende också, enligt enkäten, säger Göran Wendel.

I dag dominerar hyresrätterna kraftigt i de sex stadsdelarna, men i framtiden kommer andelen bostadsrätter att öka. Delvis genom ombildningar, men också genom att nya hus byggs.

Läs ocksåHyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran

Kristina Alvendal, ordförande i Svenska Bostäder och även bostads- och integrationsborgarråd i Stockholms stad, menar att den här satsningen skiljer sig från de tidigare i miljonprogrammets områden.

– De har inte gett någon tydligt förbättring. Men det här blir ett mycket mer långsiktigt arbete på 10-15 år. Vi samarbetar också med andra fastighetsägare, polisen, näringslivet, föreningar och förstås hyresgästerna själva.

Hur mycket hela projektet ska kosta vet man inte. Men Svenska Bostäder, som är den störste fastighetsägaren i Järvaområdet, ska satsa 1,5 miljarder under de närmaste 15 åren.

En del av kostnaderna kommer hyresgästerna att få ta, medger Göran Wendel.

– Ja, den del som gäller förbättringar av lägenheterna ger förstås en hyreshöjning. Men en del av kostnaden är också underhållspengar.

Frågan är då vilket inflytande hyresgästerna kommer att få i projekten.

– Vi vill ha en lokal förankring och ska förstås jobba ihop med de boende i husen, men det samarbetet behöver vi utveckla mera, säger Göran Wendel.

Läs också Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen Invigning av mötesplats i centrum startskott för satsning på Porsön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.