Stort genomslag för miljöguider
1 augusti 2011 kl 09:05
Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:22
Karlskrona
De knackar dörr och talar grannarnas hemspråk. Miljöguidernas arbete i Karlskronaområdet Kungsmarken har på kort tid gett god effekt i miljörummen. Färre felsorterade sopor kan förebygga höjda hyror.
Daud Querishi skakar på huvudet när han beskriver hur de tolv miljörummen såg ut när han och hans tre kolleger började sitt arbete i bostadsområdet Kungsmarken i våras.
– Katastrof! Elektronik, möbler… Det var mycket problem.
I dag är stationerna för källsortering förhållandevis rena och prydliga, och inspekteras av miljöguiderna varje dag. Den här dagen har någon ställt en uttjänt sängbotten längs en vägg. Daud Querishi och arbetsledaren Lennart Silveräng förser den med en vänlig lapp om att containern kommer varannan torsdag.
Miljöguiderna är anställda av Karlskronahem, och de flesta bor i området. I arbetsuppgifterna ingår att knacka dörr och informera grannarna om källsortering på deras eget hemspråk. De fyra guiderna talar tillsammans tio språk, inräknat de olika språken på Balkan. Det ger stort genomslag i Kungsmarken, där majoriteten av hyresgästerna har rötter utomlands.
– De öppnar dörren och säger välkommen, säger Roda Sharif Musse. Jag berättar för dem att det är lätt att sortera hemma, och sedan slänga i rätt kärl. Och har de förslag så lyssnar jag.
På så sätt har miljöguiderna bland annat till stor del lyckats avhjälpa problemet med soppåsar som ställts på marken, fritt tillgängliga för fåglar och andra djur. Tack vare dörrsamtalen vi-sade det sig nämligen att barn ofta fick gå ner med soporna själva, men inte nådde upp till tunnans kant.
Sedan projektet påbörjades återvinns numera även batterier och elskrot. Och guidernas arbete går inte obemärkt förbi i området.
– Det har helt tydligt väckt ett intresse även i Marieberg och Gullaberg. Så när vi kommer ner dit vet de flesta vilka vi är, säger Lennart Silveräng.
Numera har också de boende i Gullaberg börjat få ta del av guidernas miljöinformation. Karlskronahems tanke är att färre felsorterade sopor sparar pengar, som i sin tur kan komma hyresgästerna till del då det förebygger hyreshöjningar. Miljöguiderna har också fått i uppgift att informera om brandskydd i det välbefolkade området.