Annons

Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet

Malmö Kameraövervakning avslöjade hur ett par slängde fyra svarta säckar fulla med osorterat skräp i soptunnan för brännbart avfall. Slarvet kan kosta dem bostaden. Hyresvärden vill nu riva hyreskontraktet. ”Man visar total likgiltighet inför reglerna”, säger värden Lars Andersson.
Händer som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.
Foto: Getty/Pixabay

Malmöparet har redan tidigare fått flera tillsägelser av den privata hyresvärden. Då har det handlat om allt från en nedsmutsad lägenhet till att de ställer sopor i trapphuset. Men varningarna har inte hjälpt, det hävdar värden. I stället har problemen kring paret fortsatt och den här gången hyresvärden tagit paret på bar gärning.

För att hålla koll på gården och i sophuset har hyresvärden satt upp övervakningskameror. Nu har paret fångats på film när de dumpar fyra svarta sopsäckar fulla med skräp i en soptunna avsett för brännbart avfall. Bilderna från filmen tänker hyresvärden presentera som bevis i hyresnämnden som ska göra en rättslig prövning av fallet. Hyresvärden vill bli av med det sopslarvande paret för gott och har därför sagt upp deras kontrakt. Han misstänker att det bakom sopslarvet också döljer sig större problem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kommer man ens ut med fyra fulla sopsäckar från sin lägenhet då tyder det på att man har samlat på sig en massa bråte inne i lägenheten, säger hyresvärden Lars Andersson.

Lars Andersson, hyresvärd i Malmö.
Lars Andersson, hyresvärd, som säger upp Malmöparet som slängt sopsäckar med osorterat skräp i fel tunna.

Fel att inte sortera sopsäckar

I Sverige är varje hushåll skyldigt enligt lag att sortera sina sopor, i grova drag ska det brännbara materialet skiljas åt från det som går att återvinna. I värsta fall kan slarv med sopsortering leda till att hyreskontraktet svävar i fara, i alla fall om slarvet är tillräckligt grovt.

Annons

– Hyresgästerna har en skyldighet att källsortera och det finns fullständiga möjligheter till det på gården. Man kan heller aldrig dimensionera en sophantering utifrån att vissa människor ska samla på sig i lägenheten och sedan slänga allt på en gång. Sophantering bygger på kontinuitet. Jag är inte ute efter folk som råkar slänga en grej fel utan det är den totala likgiltigheten inför de tillsägelser som de redan har fått. De tycker att de kan skita i det, säger Lars Andersson.

Läs ocksåSopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gångenSopor fyller den inglasade balkongen.

Hur vanligt är det att folk sorterar soporna fel?

– Det händer så klart. Men folk generellt vidtar rättelse när de blir tillsagda och då är det ingen fara. I det här fallet är det ett pågående problem under längre tid. I stora drag handlar om de struntar i det, säger Lars Andersson.

Annons

Hem & Hyra har inte kunnat nå de uppsagda hyresgästerna. Hur de ställer sig till anklagelserna framgår inte i hyresnämndens handlingar.

Läs ocksåSå många slarvar med soporna – och så kan det straffa sig

En tidigare granskning av Hem & Hyra visar hur sopslarv kostar Skånes kommunala hyresvärdar miljontals kronor – varje år. I slutänden är det hyresgästerna som får stå för notan.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.