Annons

Strandad hyresförhandlingi Linköping

Linköping Hyresförhandlingen mellan Östergötlands största hyresvärd, Stångåstaden, och Hyresgästföreningen har strandat.

Stångåstaden i Linköping hade begärt att få höja hyrorna med i genomsnitt 2,9 procent 1 januari, vilket skulle betyda 166 kronor högre månadshyra för en trea på 72 kvadratmeter. Men efter fyra förhandlingstillfällen har parterna beslutat att stranda förhandlingen och skicka ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén.

”Det förhandlingen strandar på är att vi från Hyresgästföreningen inte ser något behov för Stångåstaden att höja hyrorna” skriver Hyresgästföreningen i ett brev till sina medlemmar.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

De senaste åren har Stångåstaden gått med omkring 80 miljoner kronor om året i vinst. Hyresgästföreningen anser att pengarna ska användas till att täcka ökade kostnader och de underhållssatsningar bolaget vill göra.

”Konsekvensen av oförändrade hyror är inte att företaget går med förlust, det som händer är att vinsten blir lägre” står det vidare i medlemsbrevet.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson har Stångåstadens representanter inte varit beredda att diskutera vinstnivån.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Det är väldigt svårt att komma framåt i en förhandling där slutresultatet redan är klart, säger Benny Andersson.

Stångåstadens vd Hans Lander tycker att det är fel att blanda in bolagets vinst och menar att en hyresförhandling ska handla om de kostnadsökningar som förväntas det kommande året.

Annons

– Motparten tycker att vi borde minska vår vinst. Det är alldeles orimligt att diskutera på det sättet, säger han.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

– Vårt vinstkrav är inte konstigt på något sätt. I ett stort företag låter det mycket eftersom vi pratar om miljoner, men vårt krav på en direktavkastning på tre procent sticker inte ut på något sätt om man jämför med likvärdiga företag på andra orter.

Bolaget har gått bra länge. Varför behöver Stångåstaden en vinst på tre procent?

– Det är ett krav från vår ägare. Det är så ägaren tolkar lagstiftningen, säger Hans Lander.

Strandningen innebär att hyresgästerna får vänta på besked om hur mycket deras hyror höjs nästa år. Det finns också en risk att de tvingas betala en eventuell höjning retroaktivt. Hans Lander säger att han helst vill undvika det.

– En retroaktiv höjning är aldrig särskilt rolig. Jag hoppas att vi får en lösning på det här så snart som möjligt.

För Hyresgästföreningen är det principiellt viktigt att få ett beslut i Hyresmarknadskommittén.

Annons

– Det handlar om den nya lagstiftningen som trädde i kraft för ett år sedan. Vi uppfattar det som att Stångåstaden har tagit fasta på att allmännyttiga bostadsföretag ska ha marknadsmässiga avkastningskrav, säger Benny Andersson.

Han konstaterar att Stångåstaden redan har bland de högsta hyrorna i länet och menar att man också måste ta hänsyn till hyresgästernas situation.

– Alla prognoser pekar på att vi går mot sämre tider, med lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Det bör man tänka på.

Stångåstaden deltar regelbundet i en omfattande kundundersökning som kallas Aktiv Bo och brukar placera sig bland de bostadsföretag i landet som får högst betyg av hyresgästerna.

– Det gäller allt utom frågan om prisvärdhet, där man hamnar längre ner. Det kan bara tolkas som att hyresgästerna redan tycker att hyrorna är för höga i förhållande till vad de får för pengarna, säger Benny Andersson.

Fakta: Hyresmarknads-kommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.