Stubo höjer rejält över rikssnittet
– Vi har fått ett visst gehör av Hyresgästföreningen men nöjda kan jag inte säga att vi är. Vi yrkade på en höjning på 2,9 procent och det här är betydligt lägre, säger Stubos vd Erica Waller.
Hyrorna för Stubos 1 150 lägenheter kommer att höjas i två steg. Först med 1,37 procent den första april. Sedan med ytterligare 0,3 procent den första oktober. Den totala höjningen i år blir alltså 1,67 procent. Det är nästan är en procent mer än hyrorna höjs i genomsnitt i landet. Enligt Hem & Hyras granskning höjs hyrorna med i genomsnitt 0,68 procent i år.
Ann-Christin Josefsson har skött förhandlingen från Hyresgästföreningens sida. Hon är glad att parterna lyckades göra upp lokalt och ser tvåstegsuppgörelsen som en framgång.
– Så här är det i en förhandling. Ibland får man välja mellan pest eller kolera. Den här höjningen är högre än genomsnittet i landet. Men genom att trappa upp höjningen stegvis mildrar vi effekten något för hyresgästerna, säger Josefsson.
När Stubo yrkade på att få höja hyran med 2,9 procent sade Erica Waller att pengarna skulle gå till eftersatt underhåll. Utifrån den uppgörelse som nu gjorts menar Waller att bolaget kommer att behöva göra omprioriteringar.
– Stubo håller en hög underhållsnivå och vill fortsätta med det. Men nu får vi analysera hur den här uppgörelsen påverkar våra möjligheter framöver.
Betyder det att ni skjuter visst underhåll på framtiden?
– Det är för tidigt att säga, säger Waller.
På Hyresgästföreningens tycker man inte att Stubos underhållssituation är unik. Tvärtom menar Ann-Christin Josefsson att ser ut på ungefär samma sätt hos många kommunala fastighetsbolag. Enligt Josefsson är det nu Hyresgästföreningens jobb att ha koll på att det utlovade underhållet genomförs.
Uppgörelsen innebär också att Stubo och Hyresgästföreningen inom kort drar igång ett projekt för systematisk hyressättning.
– Det innebär att vi tillsammans tar fram ett system där hyresgästernas generella värderingar av lägenheternas och bostadsområdenas kvalitéer och egenskaper bättre återspeglas i den faktiska hyran, säger Ann-Christin Josefsson.
I höstas sade Stubo upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen. Som skäl angavs bland annat att den gamla behövde förtydligas och moderniseras. Nu är en ny förhandlingsordning undertecknad.
På frågan om vad som är nytt i dagens förhandlingsordning lyfter Stubos vd Erica Waller fram följande:
– Nu står det att om vi inte kommer överens varken lokalt eller i den partssammansatta Hyresmarknadskommittén så kan vi överpröva frågan i hyresnämnden. Dessutom har vi nu en förhandlingsordning per fastighet. Inte som tidigare då vi klumpade ihop hela beståndet.
Varför är det bättre att ha en förhandlingsordning per fastighet?
– Det blir lättare att justera om hyran ligger fel i en enskild fastighet. Och det kan bli lättare att hantera en eventuell försäljning.
Med en förhandlingsordning per fastighet, kommer det att bli fler förhandlingar?
– Det törs jag inte svara på. Det är en fråga vi får analysera.
Även Hyresgästföreningens Ann-Christin Josefsson ser positivt på den nya förhandlingsordningen.
– Det är bra att vi är överens om att Hyresmarknadskommittén ska vara vårt primära tvistlösningsorgan, säger hon.
För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter, som idag har en hyra på 4 895 kronor i månaden, innebär uppgörelsen en hyreshöjning med 65 kronor i månaden från den 1 april och 15 kronor i månaden från den 1 oktober.