Annons

Stubo yrkar på 2,9 procent

Västra Götaland "Pengarna ska gå till uppskjutet underhåll." Så förklarar Stubo:s vd Erica Waller att bolaget vill höja hyran med 2,9 procent. På Hyresgästföreningen tycker man att borde finnas andra lösningar.
Foto: Monica Bogsjö Andersson
Ulricehamns kommunala bostadsbolag Stubo AB vill höja månadshyran för sina 1150 lägenheter med i 2,9 procent från och med den första april.

På måndag startar förhandlingen. Ulricehamns kommunala bostadsbolag, Stubo AB, har lagt ett utgångsbud på 2,9 procent. Ett av de högsta hittills i såväl regionen som övriga landet. Vd:n Erica Waller förklarar nivån på yrkandet med att bolagets hyreshöjningar, under de senaste åren, varit allt för små.

– I fjol yrkade vi exempelvis på 1,89 procent. Efter förhandling blev höjningen endast 0,89 procent. Som en konsekvens av detta har vi fått skjuta på en hel del underhåll. Och det kan vi inte fortsätta med, säger Waller.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad är det för underhåll ni ska genomföra?

– Vi ska bland annat rusta upp tvättstugor. Det var något som efterfrågades i kundenkäten som vi genomförde i höstas. Och vi har utemiljöer som måste ses över.

Hyresgästföreningens förhandlare, Ann-Christin Josefsson, säger att yrkandet är högt och hänvisar till den genomsnittliga höjning som andra kommunala bostadsbolag och Hyresgästföreningen enats om runt om i landet.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– 70 procent av allmännyttans lägenheter är förhandlade. Det här budet är mer än fyra gånger så högt som den genomsnittliga procentsats man hittills enats om, säger hon.

Josefsson menar att dagens ekonomiska läge gör att det råder goda tider för bostadsbolagen. Och Stubo AB är inget undantag.

Annons

– Bolagets ekonomi har successivt blivit bättre och mer underhåll kan utföras med befintliga resurser. Att höja hyran är inte den enda lösningen för att få ut mer underhåll, säger Josefsson.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Innan förhandlingen drar igång måste dock Stubo och Hyresgästföreningen teckna en ny förhandlingsordning. Detta efter att Stubo sade upp den gamla i höstas.

– Vi och Hyresgästföreningen är i princip kommit överens och kommer troligen att underteckna den nya förhandlingsordningen innan veckan är slut, säger hon.

När Stubo sade upp förhandlingsordningen sade man att skälet var att den man hade var gammal och behövde förnyas. Exempelvis ansåg Erica Waller att eventuella tvister mellan bolaget och Hyresgästföreningen måste lösas effektivare.

– Vi ville förtydliga att om vi inte kommer överens och man inte heller når en uppgörelse i hyresmarknadskommittén, HMK, som båda parter är nöjda med så ska frågan kunna gå vidare till hyresnämnden, säger Waller.

Hur kommer hyresgästerna att märka av den nya förhandlingsordningen?

– Inte alls. Det handlar bara om ett förtydligande av vårt sätt att förhandla, säger Waller.

Annons

LÄS ÄVEN:

Så mycket vill värdarna i Västra Götaland höja hyran 2017.

Så mycket höjer värdarna i Västra Götaland hyran 2017.

 

 

Fakta: Så skulle Stubos yrkande slå
  • Stubo AB ca 1150 bostadslägenheter i Ulricehamns kommun.
  • Normalhyrorna varierar mellan 3500 kr – 7000 kronor per månad.
  • En höjning med 2,9 procent skulle innebära höjningar med 100 – 200 kronor per månad.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.