HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Student fick tillbaka överhyra

Uppsala Kvinnan gjorde ett extra påslag när hon hyrde ut rum i andra hand och hänvisade till marknadspriset i Uppsala. Men det höll inte i hyresnämnden. Studenten som hyrde av henne får nu tillbaka överhyran.
Foto: Gry Ellebjerg
En student i Uppsala fick tillbaka drygt 7000 kronor i överhyra.

Personer med förstahandskontrakt som försöker göra en extra slant genom att hyra ut i andra hand med påslag på hyran har blivit vanligt i Uppsala. Ofta är det studenter som tvingas gå med på att betala överhyra för att få någonstans att bo.

Som lagen kommit att tolkas får den som sitter på förstahandskontrakt i princip bara ta ut det man själv betalar. Är bostaden möblerad kan det dock vara okej att lägga på upp till tio procent.

Läs ocksåTjänade tusenlappar på svart hyresaffär - 41-åring döms till böter

Studenten i det aktuella fallet betalade 3 000 kronor för en tredjedel av en lägenhet med en ordinarie månadshyra på knappt 6 400 kronor exklusive bredband och el.

I efterhand kom han underfund med att han egentligen betalat alldeles för mycket och vände sig till hyresnämnden.

Ofta får uthyrarna kalla fötter när det ställs på sin spets och betalar frivilligt tillbaka den överskjutande delen.

Läs ocksåÖvernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven

Men i det här fallet valde kvinnan med förstahandskontraktet ovanligt nog att stå på sig och driva det hela vägen ut

Vid förhandlingen i hyresnämnden argumenterade hon för att hyran var skälig genom att hänvisa till att marknadshyran för ett omöblerat studentrum i Uppsala är 3 000 kronor och att gängse pris för ett rum i en möblerad studentlägenhet ligger på 4 000.

Hyresnämnden köpte dock inte resonemanget, utan beslutade att studenten ska betala en tredjedel av den ordinarie hyran eftersom han hyrt en tredjedel av lägenheten.

Läs ocksåDe tvingades skriva sig på fel adress - Skatteverket går emot sina egna reglerEn man i lila tröja utanför ett vitt hus. På trappan en bit bort står en kvinna och ser ut över trädgården.

Kvinnan med förstahandskontraktet ska därför nu betala tillbaka drygt 7 000 kronor som hon tagit ut i överhyra.

Läs också Höjde hyran med 41 procent – försökte dölja betalningarna Strömlös datanörd går lottlös - fick avslag på miljonersättning och mer el

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.