Annons

Surrande hyresgäster fick flytta

Östersund De 20 000 hyresgäster som flyttade in högst upp på Fagerskrapans tak i somras har nu fått flytta. Deras "eviga surrande" var inte uppskattat av alla som bor i huset.
Foto: Pressbild/Östersundshem
Vaxkaka från bikupan då den stod på Fagerskrapans tak.

För att bidra till den biologiska mångfalden i staden så faddrar bostadsbolaget Östersundshem en bikupa sedan i fjol sommar.

20 000 glada honungsbin på ständig jakt efter livets sötma placerades då högst uppe på Fagerskrapans tak – i ett eget litet ”penthouse” på 17:e våningen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

De nya surrande grannarna möttes mestadels av glada och positiva reaktioner. Förutom av en stackars hyresgäst med insektsfobi som just av den anledningen valt att bo högt upp i huset. När hon sedan fick tusentals bin som närmaste granne blev hon inte särskilt förtjust.

– Hon hade en fobi för insekter och ogillade till och med flugor, så det blev lite tufft för henne när bina kom dit. Och därför flyttade vi kupan i år, berättar Pedro Blom, och grundare av Honungsbiet AB, som lånat ut kupan till Östersundshem.

Binas nya hemadress är Rådhusgatan 29 – uppe på sin hyresvärds kontorstak.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Och just nu är det full fart under vingarna. Maskrosblomningen är i full gång och bina växer så det knakar.

Annons

– Det är nu de bygger upp bistyrkan och lägger grunden för att kunna föda upp nya bin, säger Pedro (med det passande efternamnet) Blom.

Förhoppningsvis kommer flitigheten generera en honungsburk eller två till sensommaren.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Det blev ingen honung förra året på Fagerskrapan. Tanken var ju att hyresgästerna skulle ha fått sig en smakburk, men sommaren kom sent och sensommaren var för kall.

Pedro tror att stadsklimatet kan vara något gynnsammare för bina.

– I innerstan brukar det alltid vara lite varmare lufttemperatur och blomningen lite tidigare. Dessutom är det en större mångfald på växtligheten och honungen kan få mer smak.

Annons

Och än så länge är de små flygarna ett uppskattat inslag i personalens vardag.

– Det är roligt att bikupan nu får finnas hos oss i centrum. Kanske fler företagare blir inspirerade och kan se att det funkar med bikupor i stadsmiljö. Det behövs att många gör en insats om vi ska kunna rädda binas fortlevnad, säger Östersundshems kommunikatör Malin Gunnarsson. 

– Fadderskap av honungsbin är ett enkelt och tydligt sätt att ta sitt miljöansvar. Att sätta ut bikupor på sina fastigheter bidrar till bevarande av biologisk mångfald i närområdet. Åttio procent av alla växter behöver hjälp med pollineringen för att kunna fortplanta sig och två tredjedelar av allt vi äter är pollinerat av insekter, säger Pedro Blom.

Fakta: Honungsbiet AB

Honungsbiet AB tar hand om skötsel av kuporna, och bina får behålla det mesta av sin honung.

Syftet är i första hand att säkra deras funktion som pollinatörer i naturen. De flesta av våra grödor är starkt beroende av de randiga små flygarnas hjälp, och bidöden är ett känt och oroande fenomen.

Bin trivs som regel i stadsmiljö, och de utgör väldigt sällan något problem för människor.

De har ett annat beteende än till exempel getingar, som gärna söker sig in i hemmen.

Om man ändå upplever bina som störande tar Östersundshem emot anmälan på telefon 063-14 04 00.

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.