Annons

Svårt att påverka vid renovering

Norrköping Hyresgästerna har för litet inflytande vid stamrenoveringar. Det anser Hyresgästföreningen som hoppas på ett snart besked om att de boende ska kunna ges mer makt.

PG Nyström, juridikchef vid Hyresgästföreningen i region Sydost, har följt frågan med stamrenoveringar länge. Enligt honom är problemet att en del hyresvärdar passar på att lyxrenovera fastigheten. Även om hyresgästerna protesterar så vinner ofta hyresvärden när de standardhöjande åtgärderna ska prövas i hyresnämnden.

– Praxis är väldigt tydlig. Fastighetsägaren ges ofta tillstånd att göra åtgärderna. Då följer hyreshöjningar som är chockartade, höjningar på 50, 60, 70 och ibland 100 procent. Man behöver inte vara raketforskare för att inse att en del inte har råd att bo kvar, säger PG Nyström.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Hyresgästföreningen behövs en lagändring. I februari nästa år ska regeringen presentera ett förslag om hur hyresgästernas ställning kan stärkas vid renoveringar.

Annons

Vad tycker du ska göras?

– Kräv att hyresvärden ska erbjuda olika alternativ, mini-, midi-, maxi-renovering, och att man tar hänsyn så att de med lägre inkomster kan bo kvar. Det bör ingå som ett moment vid tillståndsprövningen, säger PG Nyström.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.
Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Inger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdes Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.