Annons

Tog strid för lägenhetsbyte

Malmö Kvinnan skulle bli sambo och ville därför byta sitt hyreskontrakt till en större lägenhet. Hyresvärden sade nej men kvinnan gav sig inte. Hon vände sig till hyresnämnden som nu ger henne rätt.
Foto: Annika Wallsson

Kvinnan och hennes pojkvän skulle flytta ihop och ville därför ha en större lägenhet. De hittade ett lämpligt bytesobjekt men hyresgästen i byteslägenheten godkändes inte som ny hyresgäst. Den privata hyresvärden menade att hennes inkomst var för osäker och sade därför nej till lägenhetsbytet. Trots att hyresgästen kunde visa upp ett anställningsavtal ifrågasatte hyresvärden om det verkligen stämde.

Men kvinnan gav sig inte. Hon vände sig till hyresnämnden med sin ansökan som ger värden bakläxa. Ska man bli sambo har man också ett beaktansvärt skäl och det finns ingen anledning att ifrågasätta att hyresgästen inte skulle ha en jobb när hon kan visa upp ett anställningsavtal, konstaterar hyresnämnden. Om det skulle vara så att anställningsavtalet inte stämmer har hyresgästen ändå visat att hon under lång tid haft inkomster som räcker för att betala hyran. Nämnden skriver också att det inte finns något krav i hyreslagen att en hyresgäst ska ha en tillsvidareanställning och i vilket fall som helst kan ju en sådan avslutas när som helst.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Byt din lägenhet
  • Som hyresgäst har du rätt att byta din lägenhet om du har ett ett löpande förstahandskontrakt. Du behöver inte ha bott en viss tid i lägenheten. Däremot måste hyresvärden ge sitt godkännande.
  • Om hyresvärden säger nej kan du vända dig till hyresnämnden med en ansökan som då kan ge godkänt till bytet.
  • Men du måste ha ”beaktansvärda skäl” för att kunna byta. Du måste med andra ord behöva en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller en lägenhet som ligger närmare ditt arbete.
  • Bytet ska också kunna ske utan ”påtaglig olägenhet för hyresvärden”.  Det innebär att den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran.
  • Det får heller inte har förekommit någon ”otillåten ersättning”.
  • Triangelbyten och andra kedjebyten räknas som byten.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.