Annons

Förbundsjurist vill att bytesrätten stärks: ”Hyresrätten ska vara ett flexibelt boende”

Nyheter Hyresgäster kan själva avgöra om de har anledning att byta lägenhet. Det menar Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög, som skulle vilja se mer generösa bytesregler.
Bytesrätt. Förbundsjurist Roger Höög
Foto: Filippa Ländin
Förbundsjurist Roger Höög vill se generösare bytesregler.

Hem & Hyra har berättat om det ökande intresset för lägenhetsbyten och att många får avslag för att de saknar beaktansvärda skäl för byte. Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tycker att det behövs lagändringar som stärker bytesrätten.

– Essensen av hyresrätten är att det är ett flexibelt och bra boende. Du behöver inga stora insatser, du behöver inte köpa eller sälja något. Du kan byta när du behöver, anpassa bostaden efter hur ditt liv ser ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men de flesta fastighetsägare tillåter bara byten om beaktansvärda skäl finns. Om man vill byta lägenhet, men får avslag och inte har sådana skäl, finns inte mycket att göra.

Hyresgästen borde få avgöra själv

Roger Höög har uppfattningen att hyresvärdarna är onödigt strikta och tror inte att de själva kommer att luckra upp sina regler. Därför menar han att lagstiftningen bör ses över. Hyresvärden borde bara kunna säga nej ifall den nya hyresgästen är olämplig, tycker han, vilket de kan redan i dag.

Annons

– Jag förstår att det är viktigt för fastighetsägaren att inte få in någon som stör eller förstör eller inte betalar hyran. Det är rimligt att de kan säga nej till byten om det finns en sådan risk. Men jag förstår inte varför de beaktansvärda skälen ska vara så viktiga.

Läs ocksåVad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder utBeaktansvärda skäl för lägenhetsbyte
Lägenhetsbyte, Susanne Larsson saknar beaktansvärda skäl enligt hyresvärden.
Susanne Larsson skulle vilja gå ner i arbetstid och byta till en lägenhet med lägre hyra. Nu har hon fått avslag för att värden inte betraktar det som beaktansvärda skäl.

Susanne Larsson, som har bytt lägenhet elva gånger och alltid tyckt att det har varit lätt, har nu fått avslag. Hon tycker att det borde vara helt fritt fram att byta om det inte finns någon misstanke om svarthandel.

– För mig skulle det förstås vara jättebra. Jag tror också det skulle gynna hela samhället om det blev lättare att röra på sig. De som har bostadsrätt kan ju köpa och sälja hur de vill, men hyresgäster blir inlåsta och måste bo kvar om de inte har giltiga skäl.

Annons

”Alla vill kunna påverka hur de bor”

Även Tobias Jonnarth, vd på Lägenhetsbyte Sverige, vill se mer tillåtande regler.

– Bostaden är ju så otroligt central i folks liv. Ett bra boende är det viktigaste man kan ha, så det är klart att alla vill kunna påverka hur och var de bor.

Läs också Susanne har bytt lägenhet elva gånger - nu hårdnar kraven på "beaktansvärda skäl" Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.