Trepartssamtal på halvfart
– Den här trepartsöverenskommelsen var bland det första jag sysslade med som ny förbundsordförande, säger Barbro Engman. De tre parterna har gemensamt intresse av att hyresrätten utvecklas och behåller sin ställning som en attraktiv boendeform.
Annons
Samtalen gäller allt möjligt, från postboxar, bredband och skatter till miljöfrågor och hyresgästernas inflytande över sitt boende.
Men när det kommer till hyrorna kärvar det enligt Engman, både beträffande reglerna för hyressättningen och när det gäller hyrornas storlek i olika fastigheter.
– Den stora saken när vi inledde detta trepartssamarbete var att vi själva skulle ta långsiktigt ansvar för hyresmarknaden, och att vi skulle vara lojala mot våra inbördes överenskommelser, säger Engman.
Det blev inte riktigt så.
I stället anmälde de privata fastighetsägarna den svenska varianten av kommunala hyreshus till EU. Fastighetsägarna ansåg att allmännyttans utformning strider mot EU:s regler.
– Det var en stor grej för fastighetsägarna. Och den som är fullt sysselsatt med att jaga högre vinster får naturligtvis mindre kraft till övrigt samarbete.
I våras kom utredningen om allmännyttan och EU, som bland annat föreslår att riksdagen ska fastställa när, hur och varför hyrorna ska höjas.
– Rena hyresregleringen, säger Engman som nu väntar på besked om vad regeringen tänker göra med utredningsförslaget.
– Det är inte fler detaljregler som behövs!
– Utredningen bygger på föreställningen att hyreshöjningar kan skapa balans på bostadsmarknaden. Det är fel väg; om det är brist på bostäder ska det byggas mer.
Engman tror att skenande byggkostnader drabbar fastighetsägarna hårdare än bruksvärdessystemet med allmännyttan som riktkarl för alla hyror.
– Bostadspolitiken har under senare år legat i träda. Det är numera svårt att urskilja vad som skiljer de politiska partierna åt, det handlar mer om olika personlinjer än om olika partilinjer.
– När dimmorna kring hyressättningen skingrats kommer trepartssamarbetet att ta ny fart.
Per-Åke Eriksson är vd på Fastighetsägarna Sverige, med de privata hyresvärdarna som uppdragsgivare. Han konstaterar att det är politikerna som bestämmer över hyresmarknaden, både hur förhandlingarna ska gå till och vilka normer som ska avgöra hyrans storlek.
– Så har det varit i decennier, säger Eriksson. Vi tror att en hel del kan förändras så att hyresgästerna blir mer tillfreds.
– Jag har svårt att se hur man skulle kunna avskaffa lagarna. På arbetsmarknaden tar parterna själva hela ansvaret, men på hyresmarknaden är det mesta styrt i detalj bland annat i hyresförhandlingslagen.
– Men visst skulle man kunna titta på möjligheten att parterna själva tar över ansvaret för hyrorna.
Hem & Hyra har – utan framgång – sökt Kurt Eliasson, som är vd för de kommunala hyresvärdarnas organisation Sabo.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.