Annons

Tummen ned för slopade tillgänglighetskrav

Nyheter Boverket vill inte tillåta undantag från kraven på tillgänglighet i studentbostäder med tillfälligt bygglov. Effekten är osäker och krånglet skulle öka, anser myndigheten.

Bristen på studentbostäder är akut i delar av landet och en lösning som diskuteras är att sänka kraven och tillåta enklare och billigare bostäder.

I september gav regeringen i uppdrag till Boverket att utreda ett slopande av kraven på tillgänglighet för funktionsnedsatta vid byggandet av nya studentbostäder med tidsbegränsat bygglov på upp till 15 år. Uppdraget gällde tekniska krav, som till exempel automatiska dörröppnare, förstärkt belysning vid entréer och särskilda markeringar vid trappor för att underlätta för synskadade.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men Boverkets utredare har kommit fram till att kraven ska vara kvar. Besparingen skulle bli marginell, och det är högst osäkert om den överhuvudtaget skulle leda till ett större utbud, anser myndigheten.

Boverket påpekar att det är en komplex situation när ett tidsbegränsat bygglov prövas – bland annat ska kommunen göra en lämplighetsprövning – och menar att den tänkta förändringen riskerar att leda till ett mer komplicerat regelverk i stället för en förenkling.

Annons
Läs också Klart: Hans, 74, vräks från studentboende "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén Något kortare väntan för årets studenter Studentbostäder med olagliga hyresvillkor Tufft för studenterna – Tim tvingas bo i sommarstuga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.