HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Studentbostäder med olagliga hyresvillkor

Nyheter Många studenter runt om i Sverige har hyresvillkor som strider mot lagen. Det visar Konsumentverkets granskning av olika studentbostadsbolag.
Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Foto: Fredrik Rubin
Studenter har inte bara svårt att hitta bostad, de kan dessutom tvingas acceptera hyresvillkor som strider mot lagen.

Flera värdar kräver att studenterna ska begära tillstånd innan de tapetserar eller målar om. Det finns också krav på att tavlor endast får sättas upp med x-krokar eller andra väldigt specificerade tillvägagångssätt.

Andra villkor gäller att studenterna måste ställa upp och klippa gräsmattan, ta hand om staketet och beskära buskar. Och solidariskt ansvara med de andra hyresgästerna för eventuella skador som uppkommer i gemensamma utrymmen.

Läs ocksåVärden får ofta rätt i hyrestvister

Vissa bostadsbolag sätter stopp för att skaffa sambo eller inneboende, och kräver att hyresvärden – utan förvarning och på studentens bekostnad – kan utföra ”nödvändig vård på sådant som hyresgästen försummat”.

Ovanstående är bara några av de villkor som strider mot rådande lagstiftning och som Konsumentverket hittat i sin granskning av tio slumpmässigt utvalda studentbostadsbolag runt om i landet.

Annons

Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket, har arbetat med granskningen och ser studenter som en extra sårbar grupp.

Läs ocksåNu sänks hyrorna i nybyggda lägenheter

-Det råder brist på studentbostäder och därför kanske man accepterar villkor för sitt boende som inte är i enlighet med rådande lagstiftning. Studentbostaden kan också vara det första egna boendet vilket kan innebära bristande kunskaper om vilka rättigheter man har som hyresgäst, säger han.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är inne på samma linje.

– Många tvingas till osäkra och orimliga boendeförhållanden för att inte tvingas tacka nej till en studieplats. Konsumentverkets rapport visar att det förekommer avtalsvillkor i strid med hyreslagen och vi på Hyresgästföreningen har förklarat oss villiga att tillsammans med bland annat Konsumentverket  ta fram ett standardavtal. Men jag vill framhålla att det viktigaste för att råda bot på den här situationen är att det byggs, och för studenter är hyresrätter till en rimlig hyra det som efterfrågas, säger hon.

Annons
Läs ocksåÖrebrobostäder säljer 306 studentbostäder

Konsumentverket redovisar inte vad respektive hyresvärd har för avtalsvillkor. I stället lyfts de mest förekommande villkorstyperna med avvikelser fram.

En sammanställning skickas nu ut till de granskade bostadsbolagen med en rekommendation att se över hyresavtalen så att de överensstämmer med rådande lagstiftning.

Fakta: De granskade studentbostadsvärdarna:

AF Bostäder, Lund

Studentstaden i Uppsala

Studentbostäder i Linköping AB

AB Skövdebostäder

SGS studentbostäder, Göteborg

Malmö Studenthus

Karolinska institutet Housing, Solna

Byggvesta, Stockholm

HSK Fastigheter, Halmstad

AB Bostaden i Umeå

Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.