Annons

Tufft för studenterna – Tim tvingas bo i sommarstuga

Boxholm Tim Mårtensson är en av de studenter som misslyckats få en bostad i Linköping inför terminsstarten. Tills vidare bor han i en sommarstuga.
Foto: Jenny Knutsson
Tim Mårtensson studerar ekonomi på Linköpings universitet. Att hitta en bostad som nyantagen student visade sig vara besvärligt.

Livet som student i Linköping började inte riktigt som Tim Mårtensson från Malmö tänkt sig.

I stället för en egen studentlya, helst nära universitetet, hyr han tills vidare en sommarstuga utanför Boxholm, 5,5 mil från skolan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har provat allt. Annonserat, svarat på annonser och ringt hyresvärdar. Det finns ingenting i Linköping, säger han.

Han inser att han på sätt och vis har haft tur. En efterlysning på Facebook gav honom, via bekantas bekanta, åtminstone tak över huvudet. Sommarstugan får han hyra tills vidare för 3 500 kronor i månaden, vilket är ungefär samma hyra som för en mindre studentbostad. Men stugan är inte ämnad att bo i på vintern och Tim känner stress över att hitta något annat snart.

Han är orolig att studieresultaten ska påverkas negativt.

Annons
Läs ocksåKlart: Hans, 74, vräks från studentboende

– Det blir långa dagar för mig och tid som jag borde ägna åt att läsa får jag lägga på att köra bil.

Tim Mårtensson är långt ifrån ensam. I en rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS, pekas Linköping ut som en ort där det råder bostadsbrist för studenter. Nyantagna kan inte räkna med att få lägenhet redan vid terminsstart, däremot bör det lösa sig för de flesta senare under höstterminen enligt SFS:s analys.

Hos kommunägda Studentbostäder krävdes närmare 40 veckors kötid för att få en bostad till terminsstarten i år. Tim Mårtensson anmälde sig när antagningsbeskedet kom och hade bara hunnit få ihop ungefär en månads köpoäng, en poäng per dag.

Läs ocksåNågot kortare väntan för årets studenter

Mathias Ahxner, operativ chef hos Studentbostäder, tror att Tim bör kunna få ett korridorrum senast runt årsskiftet. Han ger rådet att börja köa redan under gymnasietiden.

– Hos oss får du ställa dig i kö året du fyller 17. Det tycker jag att man ska göra och gärna på flera orter även om man inte vet var man kommer att studera, säger Mathias Ahxner.

Annons

Enligt honom är trycket ungefär lika hårt i år som det varit de senaste åren. Men han räknar med att läget kommer att ljusna framöver.

– Vi bygger 400 nya lägenheter som kommer vara klara före nästa höstterminsstart.

Läs även: Här delar 15 personer på samma lägenhet

Fakta: Så länge måste du köa

Under 2015 krävdes mellan 196 och 720 köpoäng för att få ett korridorrum och 744 till 1 667 för en lägenhet hos Studentbostäder, beroende på månad.

Läs också Studentbostäder med olagliga hyresvillkor Här delar 15 personer på samma lägenhet Studenter på bostadsjakt luras av identitetstjuvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.