Annons

Utan säkert varmvatten i över en månad

Nyheter ​Kan jag ta en dusch före jobbet i morgon eller inte? Flera hundra hyresgäster i Uppsala har i över en månad levt i ovisshet om det ska finnas varmvatten i kranarna eller ej.Det började i början av maj med att Uppsalahem fick in fler och fler felanmälningar om vattnet på Jenny Linds väg i Gottsunda.
– Det var som en sjukdom, med olika, diffusa symptom. Lågt tryck på varmvattnet hos någon, lågt tryck på kallvattnet hos en annan, någon var helt utan varmvatten. Det gjorde att det var svårt att ställa diagnos, berättar Kees Geurtsen, distriktschef på Uppsalahem.
För att försöka hitta felet har man grävt upp ledningar, provat att öka trycket, installerat extrapumpar, med mera. Till slut kom man fram till att det antagligen handlade om att kalkavlagringar hade börjat lossna och täppt till på olika håll.
– Det åtgärdar vi nu, vi gräver upp, byter ut eller högtrycksspolar ledningarna. Det är ett mycket omfattande arbete, men vi hoppas att problemen ska vara lösta snart, säger Kees Geurtsen.
 
De uppåt 600 hyresgästerna har drabbats mycket olika och först nu i veckan hörde några av sig till Hyresgästföreningen. De kommer att få hjälp att kräva nedsättning av hyran för den tid de inte har kunnat lita på vattenförsörjningen.
– Det är klart vi ska se till att de får någon ersättning. Och det ska inte bara handla om de exakta tider då man har varit utan varmvatten, utan också om att de har levt i ovisshet och till exempel inte kunnat veta om de ska kunna duscha före jobbet nästa morgon, säger Johan Pelling, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.
 
Ännu har man inte kommit fram till hur stort ersättningskravet ska bli, eller om det ska omfatta alla hyresgäster eller bara de medlemmar som har begärt hjälp. Johan Pelling säger att en hyresreduktion på 20-30 procent borde vara rimlig.
Kees Geurtsen på Uppsalahem har ännu ingen uppfattning om nivån på ersättningen, men att det ska bli reduktion på hyran för de drabbade, det är självklart.
– Ja, visst. Det är ju helt rimligt eftersom vi har lovat att hålla med vatten och inte kunnat klara det till alla. Vi får se hur mycket var och en har blivit drabbad och diskutera det, säger han.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.