Annons

Val 2010 Så ska det byggas fler hyresrätter

Nyheter Att det behövs fler hyresrätter är något som alla partier skriver under på. Men hur det ska ske är alliansen och de rödgröna inte överens om. Oppositionen lovar att investeringsstöd till hyresrätten ska återinföras om de vinner valet. Alliansen säger nej till bidrag och tror att långsiktiga stabila villkor kommer att få kommunala och privata fastighetsbolag att bygga nya bostäder.

Så här svarade partiernas bostadspolitiska talespersoner på frågan: Vad vill ni göra åt att det byggs så få hyresrätter?

Moderaterna vill införa en ny plan- och bygglag och fortsätta arbeta för långsiktiga, stabila regelverk. Detta för att minska osäkerheten för dem som vill bygga.
 
Kristdemokraterna vill ha hållfasta, långsiktiga spelregler och gynnsamma vill-kor för den som vill investera i och förvalta hyresrätter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Centerpartiet tror på friare hyressättning och förenklade regler. Skatteneutrali-tet mellan boendeformerna och att bygga bra bostäder med enklare standard.

Annons

Folkpartiet vill skapa långsiktiga spelregler utan subventioner, reformera hyres-sättning inom brukvärdets ram och öka konkurrensen.

Socialdemokraterna vill införa investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter. Partiet vill fördubbla byggandet av hyresrätter under nästa mandatperiod mot i dag.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Vänsterpartiet vill ha ett tydligt mål på minst 20 000 nybyggda hyresrätter per år. Partiet vill införa ett nytt investeringsstöd för att få ner byggkostnaderna och hyrorna i nya lägenheter.

Annons

Miljöpartiet vill förenkla i byggreglerna och bygglovshanteringen. Samt med hjälp av olika riktade stöd för produktion med tydliga klimatmål.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.