Annons

Val 2010: Så ska framtidens hyror sättas

Nyheter Hur framtidens hyror ska sättas är ingen stor valfråga. Samtliga riksdagspartier utom Västerpartiet stödjer eller åtminstone accepterar den propositionen om framtidens hyressättning som träder i kraft vid årsskiftet. Och Vänsterpartiet har lovat att inte ställa krav på att förändringarna rivs upp.Så här svarade partiernas bostadspolitiska talespersoner på frågan ”Vad vill ni göra åt reglerna för hur hyrorna sätts?”

Moderaterna: Utöver de förslag om förändringar i hyreslagen som träder i kraft 2011, vill Moderaterna också genomföra utredningsförslaget om tillval och frånval.

Kristdemokraterna: Från årsskiftet en ny lag byggd på en bra uppgörelse mellan hyresmarknadens parter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Centerpartiet: Står bakom regeringens proposition om reformerade hyressättningsregler och har inga pla-ner på ytterligare förändringar.

Annons

Folkpartiet: Stödjer att kollektivt förhandlade hyror ska vara normerande med en skyddsregel mot krafti-ga hyreshöjningar. Besittningsskyddet är viktigt.

Socialdemokraterna: Stödjer i huvudsak lagändringarna som träder i kraft nästa år. Dock är det viktigt att hyres-sättningen efter en ombyggnation ska omfattas av skyddsregeln.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Vänsterpartiet: Har skrivit en egen motion som avslår regeringens proposition. Vill behålla allmännyttans hyresnormerande roll och självkostnadsprincipen som grund för hyressättningen. Vänster-partiet vill behålla allmännyttans hyresnormerande roll och självkostnadsprincipen.

Annons

Miljöpartiet: Accepterar den modell som Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna kommit överens om och vill följa upp konsekvenserna.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.